boktips! Stockholms Vildmarker, f. 1986

kiljano BOKTIPS 0 Kommentarer

Stockholms Vildmarker, av Jan Sundfeldt & Bengt af Geijerstam. från 1986.

Jag fortsätter att skriva om fina loppisfynd som berör ämnet friluftsliv, vildmark, vandring mm. Den här boken fick jag ge en femtiolapp för. Jag vill påpeka att den är 27 år gammal, så visst kan det vara så att en dal av platserna som dom beskriver inte är ”vildmark” längre. Jag tycker iaf. att den är superfin. Det fina och enkla ligger i att beskriva det mest tillgängliga och närmaste. Författarna har utgått ifrån Sergels torg och har i alla bokens kapitel angett avståndet dit. Dom behandlar olika friluftsmöjligheter under året och har med kartor och annat viktigt. Texterna är fina och beskriver upplevelser sakligt och ingående, de har inte bara krafsat på ytan utan har lagt ner ett stort arbete både med bilder och text. Jag rekommenderar boken och håller numera ögon öppna efter deras andra böcker, bla. ”Nordkalottboken”, ”Flodfarare” och ”Än strömmar Torne Älv”.

Här kommer en del av texten på bokens baksida:

”Res gärna till Sarek, hyr indiankanot i Dalsland, träng in i Lummelundagrottan på Gotland, skridda på Frieslands kanaler, bestig Matterhorn, skida i Schladming, fiska utanför Cape Cod, Massachusetts, eller jaga storvilt i Afrika. Men varför åka så långt? Vildmarken börjar ju en halvmil från från Sergels torg. Ingen huvudstad i världen har omgivningar som kan jämföras med Stockholms. Inte bara skärgårdar. Utan skogar och sjöar, bergsväggar och grottklyftor, blankisar och skidspår, villebråd och ädelfisk, övernattningskojor och värmande eldar. Alltsammans ger er möjligheter att genomföra vad nu än drömt om. Därom berättar Jan Sundfeldt och Bengt af Geijerstam i bild i denna ”äventyrskatalog”. ”

 

Kommentera