Stendörrens naturreservat

kiljano FOTO 2 Kommentarer

Stendörrens naturresarvat

Ca: en timme bilväg från Stockholm ligger Stendörrens naturreservat. Dit stack vi i lördags för en helgutflykt med både vuxna och ett barn. I Januarikylan (ganska mild i år) och i vinterljuset så var det annorlunda och vackert, förmodligen helt och håller olikt från hur det ser ut här på sommaren. Här njuter man av att vara i skärgården utan att behöva ha egen båt eller att ta färjor.

Stendörren

Mellan öarna finns flera hängbroar som gör det möjligt att komma så långt ut att man ser öppet hav! Dessutom ger broarna en möjlighet att se ner i det gröna och spännande vattnet. Det finns vindskydd och flera iordningställda eldplatser med framtagen ved. Vilket gör det lämpligt för grillning eller som vi koka kaffe med mockabryggare.

Vi parkerade vid den första parkeringsplatsen och knallade ut på Äspkär.

Stendörren

Där fikade vi, njöt av naturen och lekte med Tiago. På vägen tillbaka hittade vi en stor frigolitbit som låg och guppade i vattenbrynet. Det blev lite paddling också!

Här är en karta över naturreservatet. Instruktioner för bil hittar man på länstyrelsenshemsida (se nedan) annars är det skyltat från E4:an. Man kör av mellan Nyköping och Trosa.

 

Länk till länstyrelsens webplats: http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/nykoping/stendorren/Pages/index.aspx

Länk till andras bilder i flickr: http://www.flickr.com/search/?q=stend%C3%B6rren&s=int&z=e

 

Kommentarer 2

  1. Trevligt att läsa om en vinterutflykt till Stendörren. Nu bär det iväg dit! Det är vackert sommarväder. Var där senast för cirka 30 år sedan. Skönt att veta på förhand att jag inte kommer att vli besviken. Men nästa gång lär det bli en spännande vinterutflykt.

    1. Post
      Author

      Det är riktigt fint även på vintern. Om inte isen ligger så är vattnet glasklart och det känns nästan som ett större äventyr att vandra omkring bland frost och snö.

Kommentera