Två utmärkta vandringsfilmer gjorda av Flagler Films.

kiljano FILMTIPS, LÅNGVANDRING 0 Kommentarer

Flagler film är ett litet bolag som med endast två produktioner ändå har gjort ett stort intryck på mig och många andra. Mark Flagler, amerikan som numera bor på Irland har specialiserat sig på att göra filmer med tema långvandring. På engelska använder man uttrycket ”thru-hiking”, det är helt enkelt bedriften att vandra en hel vandringsled i ett svep. I USA finns det ett antal långa vandringsleder och då snackar vi långa. Varje år är det ett fåtal som lyckas med sitt företagande i att göra en thru-hike av dessa vandringsleder. Mark Flagler hade redan arbetat professionellt med video och tv produktion när han 2001 vandrade dom 350 svenska mil som utgör hela ”A.T.” dvs. ”The Appalachian Trail”. Han kände under vandringen som tog ca 6 månader, att det fanns stoff för att göra en dokumentär om vandringsleden. Två år senare var han tillbaka fast med en videokamera och ett gäng sponsorer. Så börjar historien. Dokumentären Appalachian Impressions blev klar 2004, den blev uppskattad och visades bl.a. på amerikansk public service. Under 2006 gjorde Flagler en till långvandring, denna gång längs den amerikanska vattendelaren och dess vandringsled, som fått namnet ”The Continental Divide Scenic Trail” eller CDT. Han färdigställde en film om även denna vandringsled. Hans plan är att även göra en film om ”The Pacific Crest Trail” och på så sätt ha dokumenterat dom tre lederna som tillsammans går under namnet ”Triple Crown of hiking”.

 

Den senaste filmen heter Walking the Divide och beskriver den mäktiga vandringsleden ”The Continental Scenic Divice Trail”. Denna bjässe till vandringsled är 5.000km lång, alltså 500 mil. Den går från den mexikanska gränsen i New Mexico och passerar sedan genom Colorado, Wyoming, Idaho och Montana där den slutar på gränsen till Kanada. Endast ett dussin personer lyckas med att tillryggalägga hela vandringsleden i ett svep. I filmen får träffa några av dessa människor och höra dom berätta om varför dom gör det dom gör. Vi får se massor av vacker natur och man får en del tips om hur man ska gå till väga. För att kunna genomföra en sådan här vandringsled så krävs mycket planering, vi får bl.a. se hur man, genom att skicka paket till platser som leden passerar, kan proviantera och kanske byta uttjänade kläder och utrustning under vandringen. Filmen är nästan tre timmar lång och får plats på två dvd-skivor. Här under kan man se på trailer till filmen:

Själv har jag köpt min egen kopia av Walking The divide:

Walking the divideWalking the divideWalking the divide

 

 

Den första vandringsfilmen som Flagler producerade heter Appalachian Impressions, i den här filmen får vi bekanta oss med den kanske mest kända amerikanska vandringsleden ””The Appalachian National Scenic Trail” . AT som leden ofta kallas går längs ryggen på bergskedjan ”Appalachierna”, i östra USA. Den börjar i Georgia och kringlar sig sedan längs med skogar och berg 3.500 km igenom 13 amerikanska delstater för att till sist nå fram till berget ”Katahdin” i Maine på gränsen till Kanada. Denna vandringsled är mer känd och populär så antalet som startar med förhoppningen att vandra hela leden är över tusen personer. Eftersom leden är så populär finns det en annan typ av infrastruktur kring den med ”fjällstugor” och vindskydd som man får dela i mån av plats. Dessa platser blir knytpunkter och här knyts starka band mellan vandrarna. Dessutom har det vuxit fram en helt kultur, i städerna som leden passerar, som innefattar vandrarhem, restauranger, vänliga själar som öppnar sina garage för passerande som vill ha tak över huvudet, det finns även en festival helt ägnat till leden. Filmen är ca två timmar lång och finns på en dubbel-dvd.

 

 

Nästa projekt som Flagler gör är en film om den internationella delen av The Appalachian Trail, nämligen i Kanada. Filmen är dock fortfarande under produktion och det största delarna av filmen kommer att spelas in under 2012, kanske kan man vänta sig en ny film under 2012. Under den här länken finns info om pågående produktion i New Foundland och Labrador: http://www.iatnl.ca/index.php/news/82/26/Flagler-Films-Begins-IAT-Documentary/
Det finns redan en trailer för filmen:

 

Besök han hemsida här:

Kommentera