Boktips! Giant Steps av Karl Bushby

kiljano BOKTIPS, LÅNGVANDRING 0 Kommentarer

Jag läser just nu boken Giant Steps (2005), skriven av Karl Bushby. Den beskriver den första delen i hans otroliga vandringsbedrift, som börjar den södra änden av Sydamerika, går upp längs med hela amerikanska kontinenten, över Berings Sund! genom Asien, Mellanöstern och Europa för att slutligen tack vare Tunnelkanalen ta Karl hem till England. Han började sin vandring i Punta Arenas (där vi var i fjol!) vintern 1998 och 7 år senare! hade han tagit sig fram till Ryssland på andra sidan Berings Sund. I modern tid är han (och hans för tillfället kamrat) de ända som ha lyckats med den bedriften. Han beskriver att det partiet av vandringen, som var under den kallaste perioden på vintern då under ett par veckor isen fryser tillräckligt för att tillåta passage, tog ca 15 dagar under vilka han vandrade, kröp, simmade och på så sätt lyckades ta sig fram över isen (obs. 2007 år utgåva innehåller partiet med Berings Sund). Boken är den första av två, kanske tre och det är partiet från Punta Arenas till Berings Sund, åren 1998 till 2006 som läsaren får följa med. Boken är fylld av korta dagboksanteckningar samt faktarutor, lite bilder och kartor. Jag tycker att den är helt otrolig. Den är väldigt spännande och det är ett raskt tempo. Emellanåt har det passerat flera veckor mellan anteckningarna och tiden flyter på snabbt. Man blir rörd av han text, som ofta handlar om de möten och personer han träffar under resan.

Karl Bushby har sedan 2006 bara kunna vandra i etapper igenom Ryssland, detta pga. att han inte ges längre visum än 3 månader åt gången, dessutom vart han stoppad under en längre period från att vandra iom den byråkratiska migrationsprocessen, som inte var gjord för personer som kom vandrandes till fots från USA!
Här under finns en karta över hans rutt:

Karl Busbys världsvandring

Boken beskriver allt spännande han ser under sin episka resa, men också det stunder han känner sig ensam och utsatt. Han skriver om hur han saknar intimitet med någon, hur han saknar kärlek och framför allt hur han saknar sin son, som var fem år när Karl lämnade England. Andra intressant detaljer är hans ekipage, för han drar nämligen under stora delar av vandringen på en kärra. Den tillåter honom att gå långt och att bära mycket, men den ställer även till med en hel del problem eftersom den envisas med att på ett eller annat sätt gå sönder, väldigt ofta. Ett annat stort problem som han hela tiden handskas med är pengar, eller bristen på pengar. Han lever uteslutande på insamlade pengar som hans föräldrar skaffa genom insamlingar och lite sponsorer. Den kanske mest spännande geografiska platsen som beskriv är Darien Gap, det väglösa landområde som gränsar till norra Colombia och södra Panama. Detta område är av flera anledningar farligt och svårgenomträngligt. Boken är mycket läsvärd om man är intresserad av vandring och i synnerhet om man intresserar sig för galna och långa expeditioner. Här under följer lite bilder:

Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Läs mer på Wikipedia
Följ Karl på twitter
Läs på han officiella hemsida

Här kommer även en fyrdelars intervju: 

Kommentera