förberedelser: kartor, gps och navigering

kiljano SORMLANDSLEDEN 0 Kommentarer

När råder det bråda dagar i vår lya. Det ska hinnas med mycket innan vi påbörjar vår vandring. Här är lite info om hur jag har planerat med kartor. Jag har till min gpsenhet, gpsmap 62st införskaffat friluftskartan pro v2, som beskrivs så här: Friluftskartan Pro v2 är framtagen av kartmaterial levererat av Lantmäteriet i skalorna 1:50 000 och 1:100 000. Terrängkartan (1:50 000), Fjällkartan (1:100 000) och Vägkartan (1:100 000).

Med hjälp utav ett dokument på sörmlandsledens hemsida har jag tagit alla etappers startpunkt som kordinater och gjort ett eget csv ark, först var tvungen att räkna om varje kordinat till decimaler, sen med hjälp av bra forum på nätet som tex poi-factory.com mfl har jag lärt mig skapa en egen poi fil till garmin enhet. En poi är en sk ”point of interest”, en punkt markerad på kartan som du själv har lagt in. Den går att göra synlig i olika zoomlägen och man kan välja att gps:en ska larma när man närmar sig en punkt. Skillnaden mellan waypoints och pois är bl.a. Att man kan ha tusentals i en enda fil som man aktiverar med ett klick, man kan som jag nämnde ovan även lägga till egna ikoner som ska synas på kartan samt välja vilket ljud det ska vara när man larmar. Man skulle t.ex. kunna skapa en POI-fil för alla vattenkällor längs sörmlandsleden, lägga till en ikon med en vattendroppe och bestämma att när jag befinner mig under 500m från en källa så ska den larma, och ljudet som larmar ska låta som en vattendroppe som faller ner i en hink. Jag har även valt en egen ikon för mina pois, det är en typisk vandringsikon. Så när jag har min gps i ett visst zoomläge så ser jag alla etappers början på hela kartan, jag har valt ett högt zoomläge så jag kan få en översikt. Detta tog en bra stund att förbereda men det var det värt. Till detta ska jag även säga att hela sörmlandsleden, dvs markeringen för leden är markerad på friluftskartan som är installerad på gpsen, fast den gör ingen skillnad på lokala stigar och förgreningar, dock återkommer det en liten ikon även på den med jämna mellanrum, som när man ställer pekaren över den, bekräftar att det är sörmlandsleden.

Jag har även gjort ett tresidigt dokument som innehåller all information om vardera etapp, jag har printat ut på både sidor och formaterat texten så att det är ca 10 etapper på varje sida. Dessa ark har jag tänkt att vi ska laminera. Från sörmlandsledens hemsida finns även ett dokument som beskriver vart man kan hitta drickbart vatten under leden, även detta ska med. Vi har även ett översiktskartan och information om vatten på ett dubbelsidigt laminerat papper.

Gunnar Anderssons guidebok till sörmlandsleden från förlaget calazo har vi cokså innförskaffat. Vi får sen om vi lämnar den efter vårt uppehåll runt midsommar, men den är trevlig med information om när man passerar kulturhistoriska platser och kaffer t.ex.. Idag ska jag till sist ta runda och kolla på papperskartor, kanske några i skalan 1:250.000 som översiktskarta bara, mest för att det är trevligt att hålla i. Sörmlandsleden är bra markerad och den går att gå utan allt det ovan nämnda, men för mig ger det något att ha mycket info och möjlighet att planera, tex vart vi ska ta nästa bad!

En sista lösning är även iphone-appen Galileo, den låter användaren välja vilken kartkälla som skall användas, jag använder open cycle maps, för dom skriver ut stigar och vandringsleder och om möjligt även 3d topografi (vissa länder, kolla på Chile och Nya Zealand), sen när man zoomar och pannar omkring i kartan så lagras varje kartbricka i telefonen, för att kunna användas även när man inte har täckning, för även då fungerar gpsen. En mycket rekommenderad app med flera bra funktioner. Till sist för att så bra information från lantmäteriet så kan man använda eniros app, den visar sånt som googles kartor inte visar, det dumma med den är dock att det inte finns en funktion som snabbt tar en till platsen som man står på. Detta var alltså lite info om hur vi tänkt använda kartor och navigering på sörmlandsleden.

Kommentera