Ljus i mörkret och lite årssammanfattning.

kiljano FOTO 2 Kommentarer

Årets sista inlägg på bloggen blir tre fina bilder som jag tog på Juldagen med familjen.

Den här tekniken kallas painting with light. Det bygger på att man tar långa slutartider och använder olika ljus för att ”måla” fram bilden.

Lightpainting on Christmas

Painting with lights

Painting with lights

Eftersom detta blir årets sista inlägg så passar jag på att skriva av mig lite om mina tankar kring bloggen och året som gått.

Detta blir mitt 63:e blogginlägg sedan starten september ifjol (2011). En del inlägg har inte varit särskilt spännande eller innehållsrika men jag tänker sakta höja ribban och publicera mina ”fina bilder” som jag har sparat och jag vill skriva lite mer texter. Dom senaste två riktiga inläggen http://www.kiljano.se/2012/12/paddling_nissan_vattern/ & http://www.kiljano.se/2012/11/paddling-aland-2012/ tycker jag har varit bra. Det är i den riktningen jag vill sträva.

Jag har hittills i år haft 2.239 unika besökare som i genomsnitt har besökt 2,6 sidor under två och en halv minut. Sörmlandsleden har varit den mest besökta sidan, det är lite trist när vi faktiskt inte lyckades med det vi hade företagit oss. Men det ska vi göra en annan gång. Om man ser det endast från det tekniska sidan var det ändå lyckat. Jag kom nämligen på ett bra flöde för hur man kan blogga med hjälp av flickr och lite andra tjänster. Jag tänkte snart lägga upp även bilder från sommar, än så länge har jag bara lagt upp film men det finns gott om riktigt bra bilder. Sen har jag tänkt botanisera lite i gamla resor vars bilder aldrig har varit publicerade eller visade. Från vår vandring i Sikkim i norra Indien, vandringen på Svalbard, I Sarek. Sen finns det en del filmer som jag har gjort tidigare och som jag vill föra in här på bloggen.

Tre nya sidor jag har jag fört in på bloggen, det är Till salu sidan, där jag ska försöka sälja lite blandat som jag inte behöver, mobilsajt, som bara funkar för IOS samt nexus 7 än så länge, det är onswipe som tillhandahåller den utmärka mobilvarianten och så till sist är det KARTAN, som är det senaste tillskottet. Där kan man genom att kolla på kartan välja att läsa inläggen på bloggen. Det är väldigt nytt men kommer att fyllas på med platser och intressepunkter. Jag har även nyligen börjat använda mig av Vimeo på riktigt för mina videos och det känns bra. Mer kontroll i utseendet och vart dom filmerna delas.

Flickr är ju fortfarande min publiceringstjänst för bilder och trots att många har flytt flickr för 500px för portfolios och försäljning av bilder, snugmug för arkivering och katalogisering samt försäljning så har jag vart att stanna kvar. Nu har flickr nyligen släppt sina nya IOS app, flickr 2.0 och den är riktigt bra. Det har blivit en fröjd att utforska bilder igen. Jag rekommenderar alla jag känner att använda flickr. Det finns så mycket mer möjligheter visa och att se på bilder än tex. instagram och facebook. Sen är flickr prokonton billigare än snugmug och 500px och deras API fungerar på massor smart sätt till wordpress, om man nu har en blogg 🙂 Instagram tror jag inte på i längden, det blir för mycket spam och banaliteter, samma vibbar får man numera från youtube, Jag har börjar prova Eyeem som ett alternativ till instagram, där jag fortfarande finns: K_I_L_J_A_N_O jag har inte integrerat instagramflödet här på bloggen men jag har en egen sida där dom flesta bra bilder som jag tagit med min mobil hamnar: http://www.kiljano.se/snapshots/.

Det här året för mig har också varit mitt stora bloggläsar-år. Det gör jag framförallt i IOS appen Reeder och på Android använder jag https://play.google.com/store/apps/details?id=com.noinnion.android.greader.readerpro&hl=en Det är en ny upplevelse och jag har aldrig varit så uppdaterad på mac, IOS, android, foto & video nyheter som i år. Jag kan starkt rekommendera sajter som Lifehacker, the verge, swedroid, macworld. Jag blir ofantligt stört på alla som anväder sig an ”truncated feeds” dvs att när ny artiklar dyker upp i min läsare så är det bara rubriken och några rader. Som tur så finns det webbsidor som gör om flödena så att man kan få hela artiklarna till läsaren. Något annat som har vuxit på min senast året har ju varit podcasts. Då finns det en svensk som jag starkt kan rekommendera: Slashat, en annan amerikansk som jag följer är the digital story.

Min portfolio har börjat se bra ut det här året: kiljano.com och jag har blivit bättre och bättre på det här med wordpress. Det finns väldigt mycket att lära sig men man måste också sätta gränser. Jag har valt att fokusera på webben, lightroom och fcpx i år. Nästa är ska jag se till att resa mer, jobba mer med film och photoshop. Detta får bli allt för idag. Gott nytt år önskar jag alla som läser detta

Kommentarer 2

  1. Hej gillar bilderna från dig och dina länkar. Man får se ut i världen hemifrån. Gottnytt och god fortsättning och välkommen åter till Åland och skärgården, i synnerhet Brändö. (www.brando.ax) Har tipsat kommunen om paddling och leder m m. Får se om det kommer att hända ngt på och ovan ytan. Har sålt min kajak. Kanske kan hyra i sommar när det suger i kroppen att få komma ut bland fågel och mygg i vassarna.
    Baggholma är min by. Björn Carneholm

Kommentera