FILM: Nissan och Vättern, paddling sommaren 2012

kiljano FILM 0 Kommentarer

I mitten av Juli 2012 packade vi våra feathercraft kajaker för en dryg veckas paddling och äventyr.
Vi hade varit sugna på att paddla en kanotled och i småland hade man precis invigt kanotled Nissan så efter lite utforskande och övervägande så bestämde vi oss för vänta med norrländska älvar och Dalslands kanal. På vägen ner genom Östergötland stannade vi på ett par vackra ställen som Konst på hög, vid kvartorp, Medevi Hamn, Vadstena, Borghamn och Tåkern. Vi köpte en karta vid Öreryds vandrarhem och några kanotcheckar som man ombads lägga i uppsatta brevlådor vid varje rastplats som man nyttjar. Vi tycker att detta är ett helt OK sätt att göra på en välanvänd kanotled. På flera av rastplatserna hade man förutom vindskydd, ved, eldstad och bajamaja även rinnande vatten. Vi älskar att fricampa och behöver inte dessa bekvämligheter men om dom finns så behöver ni inte snåla heller.

Vi la sedan i våra kajaker vid Öreryds rastplats. Just var man ska lägga i kanoterna och parkera bilen fanns ingen riktig bra info om så det gäller att kolla på kartan. Jag antar att dom flesta hyr kanoter och bli utkörda eller får förslag av uthyrarna. Det var härlig paddling och kändes emellanåt som riktig djungel. Ofta var det tyst och långt från vägen men då och då hörde man civilisationen runt hörnet. Vi paddlade ett par sjöar och vid Isabergs golfklubb vart det ett längre lyft. Där vi passade på att käka lite finlunch, iklädda paddlarkläder och svettiga.

Tyvärr lämnar gislaveds komuns karta för kanotleden en hel del att önska, detta inklusive lyft som var ca tre fram till Smålandsstenar. Den här infon finns på kartan man kan köpa på plats men om man vill planera innan man reser iväg så vore det bra att veta. Det var även ett annat stort hinder innan Gislaved där dom höll på med ett stort vägbygge och dom hade lagt en provisorisk metallbro över Ån. Dessutom var det just där även andra hinder efter och före. Det var en hel del träd i vattnet här och där och lite trixit om man är rädd om kajak, våra är gjorda av ett tyg och gummimaterial så man vill inte åka rakt in i massa vassa grenar. Det var ände riktigt trevligt och fina rastplatser längs med Ån. Vi träffade några killar som skulle ta sig hela vägen till Halmstad men som var hade blivit tvungna att avbryta för att en kajaken läkte in. Dom verkade dock inte så ledsna utan skålade med rödvin och öl och sa att dom skulle fiska och bli fulla istället.

På vägen tillbaka i bilen stannade vi vid Trollhättan och såg damöppningen vid fallens dagar, sen åkte vid till Hästholmen där vi fick en dramatisk kvällshimmel och en del vackra bilder. Vid Omberg och stocklycke hamn träffade vi ett gäng galna multisportare som lekte med forsränningskajaker som dom drog upp på en klippa för att sedan kasta dig sig ut i. Säkert 6 meter högt upp.  Dom sa att det var ett gäng som brukade träffas där och klättra, dyka, paddla, cykla och sova i vindskyddet där vi senare satt och lagade mat ihop. Det var en fantastisk plats och ett vi var ett litet gäng som tältade bredvid varandra inklusive ett tyskt par i tjugoårsåldern som var ut och bilade i Sverige med en gammal volvo Amazon. Dom gick faktiskt upp senare än oss t.o.m! På morgonen var det helt stilla och efter lite svalkande bad och snorkling från den lilla bryggan gav vi oss iväg med våra kajaker.

Vi passerade några dykare som var ute. Bara ett par meter från berget var det 90 meter djupt! Så långt såg man inte men säkert 10 meter. Vi paddlade bort förbi Ellen Keys strand och lite längre bort gjorde vi upp en lite eld på stranden, det behövdes egentligen inte för det var perfekt väder. Den stora höjdpunkten var Rödgavelns grotta, som man kan paddla in i och det otroligt klara vattnet. Sen började det blåsa upp lite och Dorothea som väger hälften av mig fick kämpa i vågorna hela vägen tillbaka. Jag tyckte bara att det var kul! Det var en härlig vecka.

Kommentera