Arpora Night Market

kiljano INDIEN 0 Kommentarer

Arpora Night Market

Goa delas in i tre delar och vi lämnar nu södra Goa för att ta oss upp till den klassiska lördagsnattsmarknaden i Arpora, ca 2km öster om Anjuna. Det är ca 70km avstånd fågelvägen från Palolem, men inga fåglar har byggt vägarna eller lagt tågspåren i Indien. Det blir en coctail av olika indiska resmedel, eller kanske bättre; en masala, i turordning: Rikshaw från Pallolem till busstationen i Chauri, Buss till Morgao, Rikshaw till tågstationen, Tåg till gamla Goa (karmal tror jag det hette) och till sist taxi till Anjuna.
Men nu går jag händelserna i förväg.

I margao såg jag ett av dom nya indiska kafekedjorna från fönstret på bussen, fråga mig inte hur för sen spenderade vi typ 40 minuter för att hitta tillbaka dit, bara tanken på en kall frappucino ala starbucks och lite aircondition var nog med motivation. Vi hade 2 timmar att fördriva tills tåget skulle gå och när vi till slut hittade "Coffe day" hade vi bråttom tillbaka.

För tre år sen när jag var här senast var det kedjorna "coffe day" och "barista" som slogs om herravälde över dom allt större indiska massor som bytte ut traditionella chai wallas mot dessa amerikanskinspirerade latte-frappe-machiatto-capuccino-fabriker. Kaffet är här är en matematisk formel och som på mcdonalds och seven eleven ska man kunna gå in i ett helt främmande cafe men ändå känna sig hemma. Nu verkar coffe day ha gått segrande och står ensam på täppan med mjölkskum och espressobönor redo att servera rika indier och överhettade svenskar.

Senare når vi vårt mål Arpora Night Market. Jag vet inte dess historia men den verkar vara legendarisk och omåttligt populär för trafiken tätnar och rikshaws, scootrar, taxis och en och annan europeisk lyxbil trängs på den enfiliga landsvägen mellan Calangute och Anjuna där man finner marknaden. Bara motorcykelparkeringen var den största jag sett, senare får jag höra att uppemot 10.000 personer besöker marknaden den enda dag i veckan som den är öppen.

Inne på området trängs hippiekreatörer som gör sagokläder och postapokalyptiska läderkreationer med kryddförsäljare från Kerala och herrar från Kashmir som säljer snirkligt broderade sjalar och tyger. Det finns säkert femton matstånd och tre eller fyra barer med olika musik och tema, när jag skriver barer menar jag dansgolv med hundratals euforiskt svettandes och dansandes technohippies. Man kan gå i flera timmar och titta men det är besökarna som är intressantast och några av försäljarna som verkar kommit till goa på 70-talet och aldrig rest hem. Väldigt skojig folkblandning.

Vår egen njutning bestod annars mest i maten, lamkebab, tandorilår, tufo och soyagrejer samt nygräddad våffla med choklad och frukt. Vi rullade hem….i en rikshaw

Bilden på Flickr

Kommentera