Mumbai till Palolem

kiljano INDIEN 0 Kommentarer

Mumbai till Palolem

Den första kvällen i mumbai spenderar vi på Anshita veg restaurang, vi är inte som enda västerlänningar som blivit hitrekommenderade. Här träffar vi ett engelskt par som befinner sig på sin första dag av en fem måndarer lång odysse genom sydostasien och australien. Vi snackar vaccin och svenska hotellpriser. Den lustiga tidskillnaden på 4 timmar och 30 minuter tar ut sin rätt och vi dåsar oss igenom natten.

Tidig morgon packar vi ner våra grejer på Kalapi hotel med den tvetydiga slogan " stylish luxury at budget price". Eftersom lonely planet är lite av en bibel bland indienreserer så gör man rätt i att leta efter hotel som inte nämns däri, de som benämns i boken är ofta fullbokade och löjligt dyra pga alla turister som slaviskt följer lonely planets rekomendationer. Oftast finns det ok boende i samma kvarter för bättre priser.

Klockan 06.15 går vi igenom CST tågstationen som redan är smockfylld med både köande, sovandes och väntandes resenärer. Från säkert 20 spår startar hundratals tåg i alla riktningar på dygnets alla timmar och dom startar förvånansvärt ofta precis på minuten.
På tågets utsida vid vagn B2 sitter en utskrift med alla resenärers namn, vi har fått platser på 2AC Sleeper. Jag tror att det är den dyraste klassen eller näst dyrast. Priset är runt 200 kronor för en 11-timmars resa på konkan railways enspåriga linje över och igenom bergen längs kusten av Maharashtra och Goa. Sträckan är runt 70 mil och hade kunnat avklaras på under 7 timmar om man inte behövt vänta på mötandes trafik på flera av stationerna under resan.

Dorothea liggar på överslafen, utslagen och med huvudvärk, hon kommer bara ner för mat ett par gånger och när vi nästan är framme blir hon chockad över att 11 timmar bara flugit iväg. Medan hon snusar sig igenom dagen i vagnens ac-behagliga klimat står jag i dörröppningen och ser risfält och torra kullar swisha förbi under stekande sol.

Jag samtalar länge med en man som är konsult inom stålindustrin.
Strax innan vi är framme i Morgao träffar vi även en ung Goan som jobbar med någon form av reklamfilm, han hjälper oss på nästa tåg som tar oss den sista sträckan på. Ca 30km till cancona, sista stationen i Goa innan tåget tuffar vidare in i Karnataka.

På det här tåget är stämmningen uppsluppen och många unga män och pojkar sitter och sjunger och tjoar inslingrade i varandra på bänkar och på golvet. Det är en fin stämning och varje gång mina ögon möter någon annans så får jag snabbt ett stort leende tillbaks.
När vi är till sist är framme i Cancona hoppar vi på en Rikshaw som tar oss den sista sträckan fram till Havet och till stranden Palolem.

Bilden på Flickr

Kommentera