Bästa offline kartorna för iphone och ipad (uppdaterad)

kiljano GPS OCH NAVIGERING 196 Kommentarer

IMG_3652

Galileo app med offline kartor från Eniro

”Längre ner i texten kommer jag att beskriva hur man får bl.al Eniro, Hitta Frilufts och Fjällkartan offline på iphone/ipad”
Att använda sin telefon som GPS har mängder av fördelar, som att ständigt ha uppdaterade kartor och att slippa den extra vikten som en klassisk GPS innebär. Självklart finns det även nackdelar och om man färdas länge i vildmarken så papperskartor alltid nödvändiga. På iOS (iphone, ipad) finns det massor av kartappar som är utmärkta, men dom flesta bygger på att man har mobiltäckning för att de ska fungera. Här ska jag berätta om en app och ett knep som tillåter att man sparar kartor från bl.a eniro för offlinebruk.

En del appar sparar viss kartinformation på telefonen, det brukar finnas en inställning för hur stor cache (tillfälligt sparad data) man tillåter appen att spara på telefonen. Till och med Google maps tillåter att man sparar ner kartor för offlinebruk.

Sen finns det appar som bygger på att alla kartrutor (tiles) som appen laddar in, dvs när man navigerar omkring i kartappen, sparas på telefonen för användning när man inte har täckning. Den appen som jag kommer att berätta om heter Galileo.

I Galileo finns möjligheten att välja från vilken kartkälla man ska ladda in kartor. Man kan sedan bestämma livscykeln för vardera kartkälla, så att man laddar in nya kartor för dom områden som har ändrats eller förbättras. Man kan givetvis välja att aldrig någonsin förnya kartorna om man inte vill ladda ner kartor i onödan. Jag har själv valt en livscykel på 6 månader. Detta innebär att de kartrutor som har funnits lagrade på min telefon mer än 6 månader kommer att bytas ut om jag laddar in samma ruta igen och vid det tillfället har internetuppkoppling. Man kan även välja att inte ladda in ny kartinformation om man inte är uppkopplad med Wifi.

En bra förprogrammerad kartkälla för städer, gator och vägar är Open Street Map (OSM). OSM är en ideellt framtagen karta som användare utvecklar gratis och sprider fritt. Man kan givetvis även surfa in på deras webbsida från både dator och smartphone. En utveckling av OSM är Open Cycle Map (OCM), som bygger på samma kartor men med information som är mer intressant för cyklister, som cykelleder och stigar samt höjdangivelser och höjdkurvor.

Båda dessa kartkällor har bra användningsområden och jag märker att jag pendlar mellan dessa för att få en bättre överblick över ett område. Det kan ibland finnas bättre information om tex små orter, sjöar mm på OSM medans OCM har topografiska kurvor och ibland mer information om stigar och vandringleder.

Här kommer först en kartbild från Open Cycle Map från Området Paradiset i Haninge.

Här kommer en kartbild från Open Street Map från Området Paradiset i Haninge

Här blir det tydligt att kartorna innehåller olika information och att man skulle vilja ha fler källor. Tills ett tag sedan var den bästa källan för kartor online Eniro (sedan dess har lantmäteriet tillgängligjort sina kartor) därför ville jag hitta ett sätt att använda eniro offline i min iphone.

Galileo har många utmärkta funktioner, den funktion som jag kommer att gå in närmare på är hur man lägger in andra kartor än de som kommer förinstallerade. Det är nämligen inte krångligare än att man med hjälp av kartkällan och denna kod skapar en XML fil som man sedan överför till appen på lämpligt sätt.

Med hjälp av läsaren ”Jobero” finns nu, förutom eniro alla dessa följande kartor tillgängliga för Galileo.

Eniro V.2
Eniro Sjökort
Eniro Hybrid
Hitta Frilufts (Lantmäteriets Terrängkarta)
Hitta V.2
Hitta Satelit
Opensledmap+Hitta Friluft
Opensledmap

Fjällkartan (Fantastiskt arbete av Jobero)

Samt dessa användbara kartkällor:
Google Maps HD
Google Satellite HD Text
Google Satellite HD
Bing Maps
Bing Maps Bird Eye
Open Sea Map

Här finns ännu fler kartor som läsaren Jobero har skapat:
http://custom-map-source.appspot.com/

Det finns olika sätt att installera dessa kartkällor till Galileo för IOS. OBS! Alla dessa bygger på att man har installerat appen först.

 

 • Länkarna ovan ska fungera att öppna direkt i iphonens webbläsare Safari. Om du använder Chrome eller annan webbläsare i din enhet och det enda som händer att att det öppnas en ny flik så kan du prova att uppdatera den fliken. Sedan fungerar det likadant i både Safari och Chrome, man väljer ”öppna i” / ”open in” och sedan Galileo.  Om detta tillvägagångssätt inte fungerar så kan du fortsätta läsa här under.
 • Om du sitter vid en desktopdator: högerklicka på filen > spara ner den till lämplig plats och bifoga filen i ett email till sig själv, öppna mailappen (fungerar både i gmail och ios egna mailapp), öppna den bifogade filen, tryck på pilen uppe till höger, välj ”open in / öppna i Galileo”.

Eniros kartor över Skandinavien är mycket bättre än alla andra som är tillgängliga (nu finns även Hitta Frilufts), här finns namn på bergstoppar, höjdangivelser, vattendjup, åar, fastighetsnummer mm. och med dessa cachade (sparade) på telefonen finns det snart inte längre någon vits att ta med sig en vanlig gps ut i vildmarken, förutom batteritiden och möjligtvis hållbarheten.


Här kommer en liten guide (skärminspelning) för hur man installerar nya kartor och hur man använder appen Galileo:

Skärmdumpar på hur kartinformationen kan se ut med Eniro som kartkälla.
Liggandes:
Galileo app med eniro kartor
Galileo app med eniro kartor

 

Om du tycker att detta var ett bra inlägg med bra information så lämna gärna en kommentar här under och dela artikeln till kompisar via facebook eller annat.

Spara

Kommentarer 196

 1. Riktigt bra! På webappen så finns även sonar charts om man klickar på den runda knappen längst ner till vänster. Kan du ordna den med?

 2. Fantastiskt bra och användbara kartor; inte minst Fjällkartan och Friluftskartan. Suveränt bra jobb, Kiljano och Jobero (samt andra som bidragit)! Tusen tack!

 3. Hej! Hittade precis hit och ser helt klart ett användnings område för denna app, men jag undrar och det finns något tillägg så man kan se fastighets/mark gränser? Då jag jobbar mycket i skogarna på vintertid och hade varit till stor hjälp så jag håller mig inom mina marker.
  Mvh Pierre

 4. Hej
  Håller med om bra jobbat , fjällkartan är inte lika detaljerad över vemdalen som t.ex åre när jag öppnar den i galileo. Gör jag fel?
  Johan

 5. Ursäkta en dum fråga, men går det inte att få in dessa kartor i QGIS också? Skulle vara helt suveränt. Om det inte går, hur kommer det sig?

 6. Post
  Author

  Nu finns även dom nya kartorna som Jobero har skapat med bland dom andra länkarna. Grymt jobb och tack så mycket. Speciellt fjällkartan kommer jag att ha nytta av. Men opensled är säkert mycket användbar för alla skoterförare.

  Ni vet att det går att plocka ut alla cachade kartor från iphonen om man uppgraderar? Det var jättesmidigt att göra i itunes filesharing, under galileo (eller galileo pro). Bara att plocka ut filerna från mappen cache och flytta över till den nya telefonen. Se till att samma kartor är installerade bara.

  1. Det vi pratar mestadels om här är bitmap/raster-kartor, då ser kartbilden ut precis som den gör. Till skillnad från vektor-kartor som du också har i Galileo, då känner appen till allt innehåll som ska finnas med på kartan och ritar upp den allt eftersom. Du kan t.ex. se att texter alltid blir rättvända då de inte är inbrända i bilden.

 7. Här har jag lagt Lantmäteriets nya ”topowebb”-karta ovanpå en Google Maps tillsammans med ett rutnät där man kan se tiles-koordinaterna, zoom, x & y.
  https://db.tt/BVzC7529

  Skillnaden mellan projektionerna WGS84 och SWEREF99 blir tydlig när man är utzoomad. Även när man zoomar in och felet blir mindre så har tiles-koordinaterna en annan offset så allt hamnar snett.

  1. Så där, har nu fixat Fjällkartan så att den ser ut som den ska. Blev lite krångligare än jag först tänkte, fick perspektiv-justera alla kartrutor för att kompensera för skillnaden mellan projektionerna.

   För Galileo-appen: https://db.tt/vikFZZaW

   För Google Maps i webbläsaren: https://db.tt/1tYS2RGQ

   För Google Earth online: https://db.tt/6NIZL0tq
   Ladda ned hela för Google Earth offline via BitTorrent: magnet:?xt=urn:btih:1f0d33c2a3d9c5c59f3d14ad0af78ca8033c8cf9

   1. Grymt! Riktigt bra jobbat!
    Men den här lösningen bygger om jag förstår det rätt på att Galileo plockar kartbilderna från ditt Dropbox-konto? Dvs inte direkt från Lantmäteriets (potentiellt uppdaterade) kartor?

    Det är ju fortfarande ett makalöst bra jobb, men man vill ju veta om eventuella begränsningar.

    1. Precis, så är det. Bilderna var tvungna att bearbetas för att det skulle fungera. En fördel är att bilderna är bättre optimerade, datamängden som går åt är en tiondel jämfört med att ladda direkt från Lantmäteriet vilket också gör att det går snabbare.
     En nackdel är att inga eventuella uppdateringar kommer med automatiskt. Vet inte hur stora uppdateringar det är på Fjällkartan.
     Från: https://www.lantmateriet.se/globalassets/kartor-och-geografisk-information/kartor/produktbeskrivningar/fjalrast.pdf
     ”Aktualitet/uppdatering – För närvarande sker en uppdatering av rasterbildslagret två gånger per år.”

  1. Jag kan se att https://kso.etjanster.lantmateriet.se/ har släppt på restriktionen så att det går att ladda kart-tiles från annat håll nu. Men de verkar använda ett annat system för tiles-koordinater än vad Galileo och Open Street Map gör så det går inte rakt av.
   Jag ska helt klart kika närmare på det vid tillfälle, jag vill också kunna ha fjällkartan i mobilen. Möjligtvis kanske man blir tvungen att skapa en proxy-tjänst som räknar om koordinaterna och dirigerar vidare trafiken till rätt bild för aktuell kart-ruta.

  2. Fjällkartan finns som en ”Super Overlay” för Google Earth på datorn att ladda ned via BitTorrent.
   magnet:?xt=urn:btih:1f0d33c2a3d9c5c59f3d14ad0af78ca8033c8cf9

  3. Jag har skapat en kartkälla för Fjällkartan men tyvärr verkar det ha blivit lite fel i skarvarna mellan kartrutorna. Antagligen på grund av olika kartprojektioner och konvertering av koordinaterna från Tiles (z,x,y) via WGS84 till SWEREF99.
   Finns här om ni vill kolla i alla fall:

   För Galileo-appen: https://db.tt/vikFZZaW

   För Google Maps i webbläsaren: https://db.tt/1tYS2RGQ

   För Lantmäteriets nya ”topowebb”-karta kanske det kan gå bättre eftersom den är tiles-baserad från början trots att den använder helt andra tiles-koordinater jämfört med Google Maps eller Open Street Map. Och den kartan ska tydligen innehålla all data från fjällkartan också.

 8. Ja återigen, vilka bra tips på den här sidan! hittas friluftskarta är grym. Arbetar en del i QGIS och använder det mycket privat också. Ja skulle vilja få in Hitta.se friluftskarta som en WMS tjänst och ladda kartorna i QGIS. Någon som har en aning om hur man kan göra?

  1. Post
   Author

   Jag kollade lite på detta och med min begränsade kunskap så lyckas jag inte. Det ser ut som om dom kallar på kartorna på ett annat sätt. Jag tittar på hur kart-tiles länkas till och det är en helt annan struktur än dom kartkällor som vi har lyckats skapa. Det kanske finns någon annan som kan hjälpa till. Det dyker nog upp en kommentar om det isf.

  1. Post
   Author
 9. Jag skulle bara vilja tacka dig och Jobero så mycket!
  Jag har kört med Galileo och Enirokartor i ett par år nu sen jag hittade knepet här. Att ha direkttillgång till riktiga kartor i mobilen är helt fantastiskt (nej, de ödsliga gatuteckningarna från Google och Apple är inte riktiga kartor). Att kunna slänga Viewranger sedan jag fick in Eniro-kartorna i Galileo har underlättat utelivet oerhört.

  Och nu när jag plötsligt såg att även Hitta.se har vettiga kartor, och att ni hade fixat en XML för det också, var jag bara tvungen att låta er veta hur tacksam jag är 🙂

  Nu har jag beställt ett fett, men lätt, batteripack så att jag kan tillåta mig att använda mobilen så som den vill bli använd…

  Det enda som återstår nu är att få in alla Lantmäterietkartorna-kartorna från KSO, och att Galileo-folket bygger redigeringsmöjlighet för rutter.

  1. Post
   Author

   Hej Martin. Tack för din fina kommentar. Jag är själv superglad att vi kunde lösa lite av ”problemet” med iphone och offlinekartor. Här kommer dessutom ett tips på en app som har lite av den funktionalitet som du eftersöker, dvs möjligheten att skapa rutter direkt i telefonen: footpath app
   Mvh

   1. Tackar för tipset, får kolla på den.
    Problemet är att jag inte vill ha en separat app bara för att rita och redigera rutter, utan göra det direkt i Galileo utan att flytta filer fram och tillbaka. Jag skapar idag rutter i Viewranger på platta, och det funkar ju hyfsat så länge man har köpt kartbladen (bra kartunderlag är ett måste när jag ska rita rutter). Dessutom använder jag Google Maps för att dela med mig av rutter på dator.

    1. Post
     Author
    2. Martin: menar du att det bara går att skapa rutter på kartor man köpt i Viewranger? Har iofs bara kört med OSM:s terrängkarta i appen hittills, men hade nu tänkt försöka få in Hitta:s friluftskarta. Kommer jag då alltså inte kunna skapa rutter i Viewranger? Viktigt värre! Annars gillar jag skarpt appen då det går att justera hur ofta den pingar GPS:en vilket sparar en hel del batteri samt att den sparar hederliga .gpx-spår.

     Ja det här med en app som gör allt man vill verkar man få vänta på. Jag önskar Viewranger kombinerat med Pocket Earth:S möjligheter att spara ner POI:s m.m. i kategorier så att inte allt hamnar i en enda lång lista.

     1. Att rita och redigera rutter i Viewranger är inga problem, men det går alltså inte i Galileo. Nu när jag har Galileo behöver jag inte längre de dyrare och sämre kartorna i Viewranger, men måste ändå ha kvar appen för redigering av rutter.

      Men menar du att det får att få in Hitta-kartorna i Viewranger också?

 10. För android-användare är nog oruxmaps det närmsta man kan komma Galileo. Man kan där likt galileo addera online-kartor men gör detta i en och samma xml-fil (onlinemapsources.xml). XML-koden skiljer sig också lite från Galileo. En sammanställd sådan fil innehållande diverse online-kartor inklusive hitta.se finns här: https://www.dropbox.com/s/mgmz7icdf8ij7v9/onlinemapsources.xml?dl=0.

  Eniro-kartor såsom de länkas till här får jag dock inte längre att fungera sedan någon/några månader. Någon annan med samma problem? Hitta.se är därför ett bra alternativ tills lantmäteriet släpper sina kartor fria. Dock saknar ju hitta.se sjökort.

  1. Post
   Author

   Hej. Tack för infon. Jag har länge använt appen OsmAnd med eniro offline-funktion till android. Den funkar bra, appen Galileo briljerar dock med grymma möjligheter att spara platser och färdspår i olika mappar, importera och exportera KML och GPX, göra backup på allt (utom cachade kartor) och andra fina funktioner. Jag kan stark rekommendera appen.

  2. Hej, tack för att du delar med dig av filen!

   Har du lyckats lägga in Hittas terrängkarta?

   Har försökt lägga in den med följande url; http://static.hitta.se/tile/v3/4_2x/{$z}/{$x}/{$y}
   Kartan laddar men alla tiles ligger huller om buller, trots inv Y-axel. Misstänker Orux har problem att hantera när det finns flera x i url:en (/4_2x/)

   Har du några idéer?

   1. Post
    Author
  3. Jag har nu uppdaterat xml-filen till OruxMaps (se länk ovan). Den inkluderar nu även Hitta Frilufts och jag har även åter fått Eniros kartor att fungera vilket inkluderar Eniro sjökort.

   Som jag har förstått det klarar inte OruxMaps det större formatet med bitar (tiles) om 512×512 utan man får använda de mindre kartbitarna, d.v.s. kartlänkar som ej innehåller exempelvis ”2x” i länktexten.

   Härligt att Galileo nu finns för android. Jag har dock med nuvarande version inte lyckats öppna länkar av den typ som presenteras här (.ms). Någon som fått detta att fungera?

   1. Post
    Author

Kommentera