Bästa offline kartorna för iphone och ipad (uppdaterad)

kiljano GPS OCH NAVIGERING 208 Kommentarer

IMG_3652

Galileo app med offline kartor från Eniro

”Längre ner i texten kommer jag att beskriva hur man får bl.al Eniro, Hitta Frilufts och Fjällkartan offline på iphone/ipad”
Att använda sin telefon som GPS har mängder av fördelar, som att ständigt ha uppdaterade kartor och att slippa den extra vikten som en klassisk GPS innebär. Självklart finns det även nackdelar och om man färdas länge i vildmarken så papperskartor alltid nödvändiga. På iOS (iphone, ipad) finns det massor av kartappar som är utmärkta, men dom flesta bygger på att man har mobiltäckning för att de ska fungera. Här ska jag berätta om en app och ett knep som tillåter att man sparar kartor från bl.a eniro för offlinebruk.

En del appar sparar viss kartinformation på telefonen, det brukar finnas en inställning för hur stor cache (tillfälligt sparad data) man tillåter appen att spara på telefonen. Till och med Google maps tillåter att man sparar ner kartor för offlinebruk.

Sen finns det appar som bygger på att alla kartrutor (tiles) som appen laddar in, dvs när man navigerar omkring i kartappen, sparas på telefonen för användning när man inte har täckning. Den appen som jag kommer att berätta om heter Galileo.

I Galileo finns möjligheten att välja från vilken kartkälla man ska ladda in kartor. Man kan sedan bestämma livscykeln för vardera kartkälla, så att man laddar in nya kartor för dom områden som har ändrats eller förbättras. Man kan givetvis välja att aldrig någonsin förnya kartorna om man inte vill ladda ner kartor i onödan. Jag har själv valt en livscykel på 6 månader. Detta innebär att de kartrutor som har funnits lagrade på min telefon mer än 6 månader kommer att bytas ut om jag laddar in samma ruta igen och vid det tillfället har internetuppkoppling. Man kan även välja att inte ladda in ny kartinformation om man inte är uppkopplad med Wifi.

En bra förprogrammerad kartkälla för städer, gator och vägar är Open Street Map (OSM). OSM är en ideellt framtagen karta som användare utvecklar gratis och sprider fritt. Man kan givetvis även surfa in på deras webbsida från både dator och smartphone. En utveckling av OSM är Open Cycle Map (OCM), som bygger på samma kartor men med information som är mer intressant för cyklister, som cykelleder och stigar samt höjdangivelser och höjdkurvor.

Båda dessa kartkällor har bra användningsområden och jag märker att jag pendlar mellan dessa för att få en bättre överblick över ett område. Det kan ibland finnas bättre information om tex små orter, sjöar mm på OSM medans OCM har topografiska kurvor och ibland mer information om stigar och vandringleder.

Här kommer först en kartbild från Open Cycle Map från Området Paradiset i Haninge.

Här kommer en kartbild från Open Street Map från Området Paradiset i Haninge

Här blir det tydligt att kartorna innehåller olika information och att man skulle vilja ha fler källor. Tills ett tag sedan var den bästa källan för kartor online Eniro (sedan dess har lantmäteriet tillgängligjort sina kartor) därför ville jag hitta ett sätt att använda eniro offline i min iphone.

Galileo har många utmärkta funktioner, den funktion som jag kommer att gå in närmare på är hur man lägger in andra kartor än de som kommer förinstallerade. Det är nämligen inte krångligare än att man med hjälp av kartkällan och denna kod skapar en XML fil som man sedan överför till appen på lämpligt sätt.

Med hjälp av läsaren ”Jobero” finns nu, förutom eniro alla dessa följande kartor tillgängliga för Galileo.

Eniro V.2
Eniro Sjökort
Eniro Hybrid
Hitta Frilufts (Lantmäteriets Terrängkarta)
Hitta V.2
Hitta Satelit
Opensledmap+Hitta Friluft
Opensledmap

Fjällkartan (Fantastiskt arbete av Jobero)

Samt dessa användbara kartkällor:
Google Maps HD
Google Satellite HD Text
Google Satellite HD
Bing Maps
Bing Maps Bird Eye
Open Sea Map

Här finns ännu fler kartor som läsaren Jobero har skapat:
http://custom-map-source.appspot.com/

Det finns olika sätt att installera dessa kartkällor till Galileo för IOS. OBS! Alla dessa bygger på att man har installerat appen först.

 

 • Länkarna ovan ska fungera att öppna direkt i iphonens webbläsare Safari. Om du använder Chrome eller annan webbläsare i din enhet och det enda som händer att att det öppnas en ny flik så kan du prova att uppdatera den fliken. Sedan fungerar det likadant i både Safari och Chrome, man väljer ”öppna i” / ”open in” och sedan Galileo.  Om detta tillvägagångssätt inte fungerar så kan du fortsätta läsa här under.
 • Om du sitter vid en desktopdator: högerklicka på filen > spara ner den till lämplig plats och bifoga filen i ett email till sig själv, öppna mailappen (fungerar både i gmail och ios egna mailapp), öppna den bifogade filen, tryck på pilen uppe till höger, välj ”open in / öppna i Galileo”.

Eniros kartor över Skandinavien är mycket bättre än alla andra som är tillgängliga (nu finns även Hitta Frilufts), här finns namn på bergstoppar, höjdangivelser, vattendjup, åar, fastighetsnummer mm. och med dessa cachade (sparade) på telefonen finns det snart inte längre någon vits att ta med sig en vanlig gps ut i vildmarken, förutom batteritiden och möjligtvis hållbarheten.


Här kommer en liten guide (skärminspelning) för hur man installerar nya kartor och hur man använder appen Galileo:

Skärmdumpar på hur kartinformationen kan se ut med Eniro som kartkälla.
Liggandes:
Galileo app med eniro kartor
Galileo app med eniro kartor

 

Om du tycker att detta var ett bra inlägg med bra information så lämna gärna en kommentar här under och dela artikeln till kompisar via facebook eller annat.

Spara

Kommentarer 208

 1. Har installerat Hitta frilufts och det fungerar helt klockrent, men jag stör mig på en massa blå streck som är ”överallt” i kartan! Vet inte vad det är, men gissar nästan på skoterleder? Ser väldigt fult ut och är i vägen. Sedan saknar jag en hel del bebyggelsenamn som annars finns i Lantmäteriets kartor. Finns det någon annan karta man kan prova istället?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Just det, innehållet funkar nog inte (ska ta bort länken), men jag får ändå filen att laddas ner till telefonen. Jag använder chrome till IOS, håller inne länken och öppnar i en ny flik.

 2. Hej Johan, fjällkartan funkar inte i min iOS Galileo längre och när jag klickar på din länk så får jah inte ’öppna i’ utan det visas bara ett par rader kod.

  Med vänlig hälsning,
  Stefan

  1. Post
   Author
 3. Pingback: Så blir din iPhone den perfekta kartan och stigfinnaren för mountainbike och friluftsliv – Markgard.com

 4. Aha – synd att de ska krångla till det med annat rutnät. Antar att de inte byggde det för att det skulle bli öppet och användas av andra.
  Vi får väl hoppas att det öppna kartmaterialet ramlar in i en vettig offline-app snart. 🙂

  1. Lantmäteriets ”topowebb”-karta är inte bara Terrängkartan, den innehåller information från de flesta andra kartor i de olika zoom-nivåerna. Inklusive allt från Fjällkartan.
   Men förutom att krångla till det med ett egenpåhittat system av zoom-nivåer och rutnäts-koordinater så har de begränsat antalet zoom-nivåer som tillgängligt att hämta till tio stycken. På KSO finns ytterligare fyra zoom-steg som ger en mycket bättre kartbild.
   Så att dessa fyra zoom-nivåer inte finns med i appen Lokalsinne som jag skrev om tidigare var inte så konstigt. Däremot finns inte de fyra största nivåerna med heller.

 5. Uppdatering för terrängkartan?
  Terrängkartan finns nu att tillgå digitalt, har jag förstått, och t om upplagd för nedladdning till t ex garmin gps: http://www.bengt.nolang.se/kartor/
  Jag försökte helt sonika att ta den del av de många kmz-filer Bengt lagt upp jag var intresserad av och ’dragga’ till Galileo som jag gjort med fjällkartan på denna site, men G kunde inte se den. Ni IT-kunniga, är det ett stort arbete att omvandla t ex dessa filer till något Galileo kan läsa?

  1. ”Hitta Frilufts” är Lantmäteriets Terrängkarta. Du hittar källan här https://custom-map-source.appspot.com/, eller direkt länk https://custom-map-source.appspot.com/galileo-hitta-frilufts-2x.ms
   Öppna i webbläsaren på din telefon eller surfplatta och välja ”Öppna med Galileo”. Internetuppkoppling krävs när du tittar runt på nya områden på kartan men finns sedan kvar offline.

   Testade att skicka över en sån databas-fil som jag hittade där det står ”för Android (Oruxmaps, LocusMap)”. Såg ut att vara vara samma sorts format som Galileo hanterar för offline-kartor, men fick den inte att visa upp någon kartbild så det är kanske inte exakt samma format.

   1. Tack för tips. Enligt korrespondens med Bengt som nu kollat på Kiljanos fjällkarta (upplagd på denna site) så är galileoformatet detsamma (512×512 pixels jpg-filer) men projektionen är annorlunda och alla tiles är vridna i förhållande till SWEREF 99. Så det är åtminstone inte busenkelt att omvandla mellan dem, vad det verkar. Men ditt tips är ju en ad hoc-lösning tills hela kartan finns i rätt format, så det ska jag genast testa.

    1. Ja, skillnaden mellan projektionen på Lantmäteriets kartor och vanliga kartor på webben så som Google Maps, OpenStreetMap eller Galileo-appen gör att alla kartrutor måste förvrängas från en fyrkant som inte har räta hörn. Det är just det jag har fixat för Fjällkartan här: https://johanberonius.github.io/Lantmateriets-Fjallkarta/

     Finns ingen anledning att göra samma sak för Terrängkartan eftersom Hitta redan tillhandahåller den i rätt format. Vill man ändå ha hela kartan offline i en fil kan man skapa en sådan på samma sätt som beskrivs här: http://kiljano.se/2013/08/skapa-offlinekartor-fran-eniro-i-din-dator/

     För övrigt, Galileo-appen för Android är nu uppdaterad och har fått nästan alla funktioner som iOS-versionen har.

     1. Tack för tipsen. Jag ska försöka mig på att skapa en fil när jag lyckas samla ihop lite tid (jag har ännu inte ens java på min dator) och se om det funkar!

   2. Vad jag kan se har Hittas friluftskartor lägre detaljnivå än Lantmäteriets webbkarta så som den ser ut på kso.etjanster.lantmateriet.se.
    Så det finns fortfarande skäl att länka in kartor direkt från Lantmäteriet. 🙂

    1. Nej, tvärt om tror jag. KSO använder sig av en och samma bild i alla zoom-nivår vilket gör att kartan ser väldigt detaljerad ut när man tittar på den i stor skala. Men när man zoomar in förändras inte bilden och den blir snabbt pixlig och oskarp. Hitta Frilufts har olika bilder för varje zoom-nivå vilket ger en renare bild i stor skala och skarpare och tydligare när man zoomar in.

     Fjällkartan har också bara en och samma bild på alla nivåer. Även där vore det trevligare om man kunde få en renare överblicksbild och skarpare linjer när man zoomar in långt.

     1. Det är sant, ”Topografisk” ser bättre ut än ”Terräng” på alla nivåer.
      Det är också den kartan de har publicerat som ”topowebb” här: https://opendata.lantmateriet.se/
      Finns tillgänglig i ett rutnätssystem med ”zoom”, ”x” och ”y” men är tyvärr inte kompatibelt med det som OpenStreetMap, Google Maps och Galileo använder. Det är inte heller samma som KSO, där används ”bounding box” med SWEREF99-koordinater.

      Jag har lagt upp ett experiment där man kan se topowebb transparent ovanpå Google Maps och även rutsystemet med x, y & z. Går bra att titta på kartan men allt ligger på helt fel plats.
      https://johanberonius.github.io/Lantmateriets-Fjallkarta/topowebb.html

     2. Lantmäteriets ”topowebb”-karta finns med i appen ”Lokalsinne” för Android. Den funkar ganska bra men är inte lika kvick och smidig att zooma och panorera runt som Galileo.
      Den har dock ett smidigt gränssnitt för att ladda ned hela områden från kartan offline på en gång.
      Men den har också en stor nackdel, de 4 mest detaljerade zoom-nivåerna finns över huvud taget inte med i appen.
      https://play.google.com/store/apps/details?id=com.deepcoldsoft.lokalsinne
      http://www.deepcoldsoft.com/lokalsinne/lokalsinne.html

 6. Bra nyheter, Galileo-app för Android är uppdaterad så att man kan lägga in sina egna kartor.
  Se skärmbilderna:
  https://johanberonius.github.io/custom-map-source.appspot.com/docs/Galileo-Android-Fjallkartan.jpg
  https://johanberonius.github.io/custom-map-source.appspot.com/docs/Galileo-Android-mapsource.png

  Verkar lite skakigt än så länge, de flesta kartkällor fungerar som de ska medans vissa gör att appen kraschar. Lyckas inte öppna en kartkälla direkt från webbläsaren, då står den bara och snurrar med meddelandet ”Importing”. Men om jag för över filer och lägger dem under ”./Android/data/com.bodunov.galileo/files/Imported” går det bra, har provat med både kartkällor (.ms) och offline-kartor (.sqlitedb)

  Kartkällorna hittar ni här: https://custom-map-source.appspot.com/
  Några av de jag hade problem med var bl.a. Bing, Eniro Hybrid, Norges-Topo2.

  1. Post
   Author

   Det låter som en fin nyhet och en försenad julklapp till alla androidanvändare. Faktum är att jag har länge funderat på att gå över till android, men Galileo är en av det appar som jag inte kan leva utan, nu kanske jag kan revidera det beslutet.
   Tack för att du meddelar oss.

  2. Tack för ett bra jobb med kartorna!!!
   Äntligen kan jag använda Galileo på min android (Galaxy S7) och inte bara på min iPad. Jag har importerat kartfilerna genom funktionen ”Öppna med”. Jag har dock använt en annan filhanterare än Samsungs egen som inte verkar ha den funktionen. Jag använder ES filhanterare.

   Då gör jag så här: Ladda ner kartfilerna via webbläsaren, gå till download mappen (om det var där filerna hamnade) med filhanteraren, markera filen (ex galileo-eniro-2x.ms), klicka på ”mer”, och klicka sen på ”öppna med”, scrolla ner och klicka på Galileo. Då öppnas filen med Galileo och finns kvar i Galileos kartlista. Precis som i iOS mao.

   Jag får dock inte heller alla kartor att fungera. Det verkar vara svårt med de kartor som är sammansatta av flera lager. Jag provade att skriva om ”eniro hybrid” filen och jag kunde få igång gatuvisningen men inte sattelitkartorna samtidigt. Jag kan tyvärr ingenting om programmering…..

   Tack för att ni delar med er av era kunskaper!!

 7. Hej
  Vi var i Frankrike för ett tag sedan. De har lättilgängligfa kartor på https://www.geoportail.gouv.fr/carte så länge man har täckning eller wifi.
  Tyvärr fungerade inte de offline, deras app sparade inte något man letat reda på. Det hade undrlättat för oss på småvägarna på Korsika att ha demi Galileo. Kan man ordna det till nästa resa?

 8. Ingen karta funkar, fjällkartan blir en liten remsa bara och 20 augusti uppdaterades galileo. Skulle vara kul om någon fungerade. Hitta terräng vore guld men funkar bara online.

  Help snälla!

  1. Post
   Author

   Jag har precis provat både eniro och hitta frilufts och dom funkar, jag vet inte vad du har för problem, men om du tar dig tid att skriva en utförlig förklaring hur du gör så kanske någon här kan hjälpa dig. Fjällkartan har jag dessutom lagt upp en annan lösning för: http://kiljano.se/2016/06/fjallkartan-offline-iphone/
   Kom ihåg att jag inte utvecklar appen och att detta är endast en liten hobby för mig och andra, så om du vill har hjälp måste du vara lite mer hjälpsam mot oss. Som sagt, jag får det två ovan nämnda kartorna att funka. Jag använder chrome för IOS på en iphone 6 plus.

  2. Jag har inte heller några problem med Galileo och Eniro eller Hitta.se.
   Testade både Iphone 6S och Iphone 4.

   Tänk på att de inlänkade kartkällorna inte laddas ner i sin helhet automatiskt, utan bara de områden som du tittar på. Det skulle man kunna beskriva som att den ”bara funkar online”, men allt som du tittar på online kommer sedan ligga kvar i telefonen så länge du vill, för offline-bruk. Det är så det är tänkt att funka. Om telefonen inte sparar ner det du tittar på är det något annat som är galet.

   Fjällkartan funkar också finfint. Men den är ju bara en liten remsa om man zoomar ut. En remsa längs med fjällen 🙂

 9. Så, om man vill spara kartorna i ’online maps’ (t.ex eniro sjökort) man måste first zooma in i alla delar som man vill ha, och sen är de tillgängliga? Går det inte att ladda ner dem på nåt smidigare sätt?

 10. Verkligen mycket bra info här!

  Det verkar finnas mycket kunskap här, så jag provar en fråga som jag inte lyckats få hjälp med av Google:

  Jag är ute efter en app där jag kan markera ut en plats någonstans i skogen (på en bra karta), för att sedan få vägvisning dit om jag vill dit igen när jag glömt vägen. Gärna först längs vägar så långt det är möjligt och sedan promenad.

  Finns någon app med sådana funktioner, eller är det nästa alternativet att spela in hela rutten med Galileo?

 11. Grymt!! Uppskattar verkligen att du fixade så att sonar charts fungerar och den nya sidan med thumbnailsbilder till alla bra kartorna var pricken över i’t! Tusen tack! Och keep up the good work! Glad sommar!!

 12. Post
  Author

  Jag har gjort en hel ”offline map” av fjällkartan, baserat på Joberos custom map. Jag har skrivit ett nytt inlägg med en lång tutorial / instruktion för att få in kartan i enheten. Alla ni som saknar fjällkartan kan nu gå in och ladda ner hela filen, 420mb. Ni hittar inlägget på förstasidan.

 13. Nu går det att välja Lantmäteriets Fjällkarta på ”Map Source”, men den dyker inte upp på skärmen!? Kartinformationen uteblir!

   1. Post
    Author

    Tänkte bara förmedla information från utvecklaren och jag kan även bekräfta att https fungerar på nästa uppdatering. Jag gör deras beta genom testflight och nu fungerar fjällkartafilen, dvs. den med /url taggen stängd 🙂

  1. Post
   Author

   När du skriver ”terrängkartan”, vilken av länkarna ovan är det du menar? I fall du menar ”hitta friluft”, så fungerar det utmärkt att ladda ner för mig.

  1. Det finns länkar på startsidan på http://custom-map-source.appspot.com/ vilket gör det lite enklare att lägga till Navionics-kartorna igen när de slutat fungera efter ett dygn.

   Jag har också skapat en hybrid-karta med Eniro på land och Navionics till sjöss. De kompletterar varandra bra och ser bättre ut tillsammans än var för sig.

   1. Post
    Author
    1. Post
     Author
   1. Hej,
    Jag använde tidigare MotionX på iPad, men med era tips härifrån så verkar Galileo bättre på många sätt. I MotionX hade jag Norge topo och jag fick in den i Galileo med följande XML kod

    StatkartNO
    http://{$serverpart}.statkart.no/gatekeeper/gk/gk.open_gmaps?layers=topo2&zoom={$z}&x={$x}&y={$y}
    opencache opencache2 opencache3

    Vet inte om detta är rätt, eller på bästa sätt, men får upp kartan i alla fall.

    1. ”Norge i bilder” använder en token för att validera laddning av kartbilder. Vet inte hur länge den håller sig giltig men det betyder troligtvis att den slutar fungera förr eller senare om man lägger till den.

     FINN Kart Norge går bra, går att lägga till här: https://db.tt/Y69Vrg50

  1. Svalbard-kartorna verkar ha andra omfång av värden för zoom, x- och y-koordinater för bildrutorna. Har kollat både topo, satellit och sjökort lite snabbt. Så det går nog inte rakt av. Kanske kan funka med en enkel proxy-tjänst som räknar om koordinaterna om projektionen och rutindelningen matchar i övrigt. Om det inte är WGS84 måste kartbilderna förvrängas för att passa.

Kommentera