Bästa offline kartorna för iphone och ipad (uppdaterad)

kiljano GPS OCH NAVIGERING 212 Kommentarer

IMG_3652

Galileo app med offline kartor från Eniro

”Längre ner i texten kommer jag att beskriva hur man får bl.al Eniro, Hitta Frilufts och Fjällkartan offline på iphone/ipad”
Att använda sin telefon som GPS har mängder av fördelar, som att ständigt ha uppdaterade kartor och att slippa den extra vikten som en klassisk GPS innebär. Självklart finns det även nackdelar och om man färdas länge i vildmarken så papperskartor alltid nödvändiga. På iOS (iphone, ipad) finns det massor av kartappar som är utmärkta, men dom flesta bygger på att man har mobiltäckning för att de ska fungera. Här ska jag berätta om en app och ett knep som tillåter att man sparar kartor från bl.a eniro för offlinebruk.

En del appar sparar viss kartinformation på telefonen, det brukar finnas en inställning för hur stor cache (tillfälligt sparad data) man tillåter appen att spara på telefonen. Till och med Google maps tillåter att man sparar ner kartor för offlinebruk.

Sen finns det appar som bygger på att alla kartrutor (tiles) som appen laddar in, dvs när man navigerar omkring i kartappen, sparas på telefonen för användning när man inte har täckning. Den appen som jag kommer att berätta om heter Galileo.

I Galileo finns möjligheten att välja från vilken kartkälla man ska ladda in kartor. Man kan sedan bestämma livscykeln för vardera kartkälla, så att man laddar in nya kartor för dom områden som har ändrats eller förbättras. Man kan givetvis välja att aldrig någonsin förnya kartorna om man inte vill ladda ner kartor i onödan. Jag har själv valt en livscykel på 6 månader. Detta innebär att de kartrutor som har funnits lagrade på min telefon mer än 6 månader kommer att bytas ut om jag laddar in samma ruta igen och vid det tillfället har internetuppkoppling. Man kan även välja att inte ladda in ny kartinformation om man inte är uppkopplad med Wifi.

En bra förprogrammerad kartkälla för städer, gator och vägar är Open Street Map (OSM). OSM är en ideellt framtagen karta som användare utvecklar gratis och sprider fritt. Man kan givetvis även surfa in på deras webbsida från både dator och smartphone. En utveckling av OSM är Open Cycle Map (OCM), som bygger på samma kartor men med information som är mer intressant för cyklister, som cykelleder och stigar samt höjdangivelser och höjdkurvor.

Båda dessa kartkällor har bra användningsområden och jag märker att jag pendlar mellan dessa för att få en bättre överblick över ett område. Det kan ibland finnas bättre information om tex små orter, sjöar mm på OSM medans OCM har topografiska kurvor och ibland mer information om stigar och vandringleder.

Här kommer först en kartbild från Open Cycle Map från Området Paradiset i Haninge.

Här kommer en kartbild från Open Street Map från Området Paradiset i Haninge

Här blir det tydligt att kartorna innehåller olika information och att man skulle vilja ha fler källor. Tills ett tag sedan var den bästa källan för kartor online Eniro (sedan dess har lantmäteriet tillgängligjort sina kartor) därför ville jag hitta ett sätt att använda eniro offline i min iphone.

Galileo har många utmärkta funktioner, den funktion som jag kommer att gå in närmare på är hur man lägger in andra kartor än de som kommer förinstallerade. Det är nämligen inte krångligare än att man med hjälp av kartkällan och denna kod skapar en XML fil som man sedan överför till appen på lämpligt sätt.

Med hjälp av läsaren ”Jobero” finns nu, förutom eniro alla dessa följande kartor tillgängliga för Galileo.

Eniro V.2
Eniro Sjökort
Eniro Hybrid
Hitta Frilufts (Lantmäteriets Terrängkarta)
Hitta V.2
Hitta Satelit
Opensledmap+Hitta Friluft
Opensledmap

Fjällkartan (Fantastiskt arbete av Jobero)

Samt dessa användbara kartkällor:
Google Maps HD
Google Satellite HD Text
Google Satellite HD
Bing Maps
Bing Maps Bird Eye
Open Sea Map

Här finns ännu fler kartor som läsaren Jobero har skapat:
http://custom-map-source.appspot.com/

Det finns olika sätt att installera dessa kartkällor till Galileo för IOS. OBS! Alla dessa bygger på att man har installerat appen först.

 

 • Länkarna ovan ska fungera att öppna direkt i iphonens webbläsare Safari. Om du använder Chrome eller annan webbläsare i din enhet och det enda som händer att att det öppnas en ny flik så kan du prova att uppdatera den fliken. Sedan fungerar det likadant i både Safari och Chrome, man väljer ”öppna i” / ”open in” och sedan Galileo.  Om detta tillvägagångssätt inte fungerar så kan du fortsätta läsa här under.
 • Om du sitter vid en desktopdator: högerklicka på filen > spara ner den till lämplig plats och bifoga filen i ett email till sig själv, öppna mailappen (fungerar både i gmail och ios egna mailapp), öppna den bifogade filen, tryck på pilen uppe till höger, välj ”open in / öppna i Galileo”.

Eniros kartor över Skandinavien är mycket bättre än alla andra som är tillgängliga (nu finns även Hitta Frilufts), här finns namn på bergstoppar, höjdangivelser, vattendjup, åar, fastighetsnummer mm. och med dessa cachade (sparade) på telefonen finns det snart inte längre någon vits att ta med sig en vanlig gps ut i vildmarken, förutom batteritiden och möjligtvis hållbarheten.


Här kommer en liten guide (skärminspelning) för hur man installerar nya kartor och hur man använder appen Galileo:

Skärmdumpar på hur kartinformationen kan se ut med Eniro som kartkälla.
Liggandes:
Galileo app med eniro kartor
Galileo app med eniro kartor

 

Om du tycker att detta var ett bra inlägg med bra information så lämna gärna en kommentar här under och dela artikeln till kompisar via facebook eller annat.

Spara

Kommentarer 212

   1. Perfekt, tack jobero! Tyvärr funkar inte överföringen till nya IOS13 (guru maps finns inte som option) – men hoppas det löser sig nästa vecka med 13.1

    1. Om det inte funkar att ”Öppna i Guru Maps” direkt från webbläsaren för att lägga till en kartkälla, prova att skicka filen med AirDrop om du har iPhone & Mac. Alternativt andra sätt att föra över filer, t.ex. via e-post eller Dropbox.

  1. (Förra kommentaren fastnade för att godkännas först, postar samma igen men utan länkar)

   Ser ut som om http://www.opensledmap.se har bytt namn till skoterleder.org
   Jag har uppdaterat kartkällorna på custom-map-source.appspot.com

   Har också lagt till en ny kartkälla för ”Lantmäteriets Topografisk”. Tyvärr saknas den mest detaljerade zoom-nivån jämfört med kso.etjanster.lantmateriet.se

   För övrigt har också Galileo bytt namn till Guru Maps.

  1. Hej
   Jag har knappat runt lite men mina kartor kommer för det mesta in i Ofline Maps.
   Vad är det som gör skillnaden så att de kommer till Offline maps?
   // Johan

   1. De som ligger under ”Offline maps” är de vektor-kartor för olika länder som man kan ladda ned inne i appen. Andra offline-kartor kan vara en större databasfil (ex. typ .sqlitedb) som redan innehåller en mängd bilder av kartrutor.
    En kartkälla som hamnar under ”Online maps” är bara en liten textfil i XML-format som innehåller en länk till var kartrutorna kan hämtas. Även dessa blir i praktiken offline eftersom den sparar bilderna och inte behöver ladda dem igen för områden på kartan man har tittat på.

 1. Hej, jag har verkligen haft nytta av informationen ovan och tycker Galileo Pro tillfört mycket i mitt friluftande 🙂 Har en fråga nu, jag skulle vilja kunna titta på fastighetsgränser i Galileo, lantmäteriets tjänst kso.etjanster.lantmateriet.se/# funkar jättebra men jag kan inte få in den i Galileo. Nån som har något tips? (Jag är inte så slängd på datorer)

  1. Kartorna från kso.etjanster.lantmateriet.se använder tyvärr inte samma rutnät med x- y- och zoom-nivå som Galileo gör. Det är därför inte så enkelt som att skapa en fil med en kartkälla som talar om varifrån Galileo kan ladda kart-rutor.
   Skulle också jättegärna vilja få in ”Topografisk” karta från Lantmäteriet. Ser att ”Gränser” är ett kartlager som serveras som bilder, men också med andra koordinater.
   Hitta har också ett kartlager med gränser, men det serveras inte som bilder utan som strukturerad data som beskriver polygoner var tomtgränserna ska ritas ut.

   1. Hej jobero,

    Synd att man inte kan använda kso.etjanster.lantmateriet.se i Galileo. Det finns några andra tjänster som använder samma karta. Går det använda några av dessa i Galileo?

    Sveriges länskarta:
    https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7b933d2ea9084c4dab4bfe38dd87f7ec

    Fornsök:
    http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/

    Naturvardsverket:
    http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/

    SGU Geokartan (gråskala):
    https://apps.sgu.se/geokartan/

    Eller är det samma problem med alla som anväder den kartan?

   2. Hej jobero,

    Synd att man inte kan använda kso.etjanster.lantmateriet.se i Galileo. Det finns några andra tjänster som använder samma karta. Går det använda några av dessa i Galileo?

    Sveriges länskarta:
    https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7b933d2ea9084c4dab4bfe38dd87f7ec

    Fornsök:
    http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/

    Naturvårdsverket:
    http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/

    SGU Geokartan (gråskala):
    https://apps.sgu.se/geokartan/

    Eller är det samma problem med alla som anväder den kartan?

   3. Hej jobero,

    Synd att man inte kan använda kso.etjanster.lantmateriet.se i Galileo. Det finns några andra tjänster som använder samma karta. Går det använda några av dessa i Galileo?

    Sveriges länskarta:
    ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7b933d2ea9084c4dab4bfe38dd87f7ec

    Fornsök:
    fmis.raa.se/cocoon/fornsok

    Naturvårdsverket:
    skyddadnatur.naturvardsverket.se

    SGU Geokartan (gråskala):
    apps.sgu.se/geokartan

    Jönköping:
    karta.jonkoping.se

    Eller är det samma problem med alla som anväder den kartan?

    1. Länskartan, Fornsök och Naturvårdsverket använder sig av ”Topografisk” från Lanmäteriet. Så det är exakt samma som från KSO.
     SGU och Jönköping var nån annan men inte samma globala koordinater för rutnätet som Galileo/Open Street Map.

   4. Tack för ditt svar, det är inte trivialt det här med kartor. Har du något tips på hur man skulle kunna markera tex gränsen för ett jaktvårdsområde? Det skulle ju gå att spela in ett spår när man traskar runt gränsen men det blir flera mil och lite omständigt.

    1. Finns säkert många sätt men ett enkelt är med Google Earth på datorn. Där kan du skapa ett spår punkt för punkt. (Verktygsraden, Lägg till bana) Du kan sedan spara filen som KML (Platser, högerklicka, Spara plats som) Den filen kan du sedan skicka från datorn till en telefon/surfplatta och öppna med antingen Galileo eller Google Earth. Jag testade att skicka från en Mac till en iPhone med Airdrop. (Högerklicka på filen, Dela, Airdrop)

  1. Får inte filen att fungera., Vore nice till Lofoten. Mailat den til mig, men får ingen kartbild. Inga problem för Galileo att hantera filen.

 2. Hej! Nu har jag lagt in alla kartorna via mejl och det fungerade fint. Tack för fint info om Galileo! Det är bara ett aber: Alla kartorna utan fjälkartan är online. Hur gör jag för att få eniro mfl att bli ofline? mvh Anders

   1. Hej, lyckades få det att fungera med eniro. Om man vill ha ett större område så måste man göra det ruta för ruta om jag förstått det rätt? Vilka zoomnivåer rekommenderar du att man använder? Finns det/går det att skapa någon xml-fil för hitta frilufts?
    Tack för alla tips.
    Mvh Markus

    1. Det ska gå att lägga till flera markeringar för olika områden och få det att bli en och samma fil.
     Varje ytterligare zoom-nivå gör att filen blir upp till 5 gånger större och det kan ta väldigt lång tid. Man ska nog begränsa till kanske nivå 15.

 3. Hej! Tack för Lantmäteriets Fjällkarta! Har du flera offlinekartor att dela med dig av? Det skulle verkligen uppskattas! Har försökt att skapa egna. Men det har tyvärr inte lyckats…

 4. Hej igen, ok så här blev det, avinstallerade – omstart – ominstall Galileo, tappade alla kartor och sparade spår, lyckades installera hitta och Eniro men inte fjällk och opensled m. Hitta, installerade och provade öppna ny flik i opera – funkade inte.
  Provade på frugans iPhone 5, funkade med alla kartor.
  Då kom jag på att när jag på frugans telefon öppnar i ny flik så kommer ikonen med .ms upp och man kan välja att öppna i Galileo eller Mer…, då valde jag e-post och skickade .ms-filen till mig och via e-posten kunde jag välja att ’kopiera till Galileo’ och då funkade det, jäkla grejor men nu är fjällkartan tillbaka!

  1. Post
   Author

Kommentera