Midsommar i Skattungbyn

kiljano FILM 0 Kommentarer

Många är vi som vallfärdar till Dalarna för att åtminstone för en gång om året njuta av detta exotiska och som några kallar för det unikt svenska. Jag tänker på de gula kortbyxorna med tofsar, eller läderförklädena, de röda stugorna i backarna och den stora fallosen med de dinglande kulorna.

Själv njuter jag som mest på en mytomspunnen plats i norra dalarna som heter Skattungbyn. Det är en liten by med mycket historia och kultur. Här spelades t.ex klassiska p-våfflan ”Fäbojäntan” in och en annan svensk långfilm med inte lika mycket falukorv och bleka rumpor nämligen Ingmar Bergmans ”Jungfrukällan”. Dock är den dramatisk nog med våldtäkt och död. Här finns även en liten grupp alternativa livskonstnärer som alla har anknytning till kursen i självhushåll, som sedan 1978 anordnas i byn. Det vandrar omkring dreadlock-prydda ynglingar med stickade byxor och spadar, dom är ibland svåra att få syn på när dom sitter på huk i åkrarna. Under midsommar bjuder kursdeltagarna in allmänheten till kurshuset: Ollars och man kan smaka deras hemmagjorda hummus och saft. I byns kooperativt ägda närhandeln står en stor uppstoppad björn som någon snott tänderna av. Även byns skola som var nära att läggas ner drivs nu ideelt av boende i byn.
Lyssnar man noga i skogarna kan man ibland höra dunkadunket från något mystiskt skogsrave som då och då arrangeras djupt inne bland täta gran och tallskogar
Mina kära vän Jens a.k.a Osha ställer sedan 8 år tillbaka till med kalas för oss storstadsbor som suktar efter grönbete och milsvida vyer. Under ett par år så agerade jag discjockey på allmän begäran och släpade upp utrustning och ljus. I stället för näverlur och nyckelharpa spelade jag merengue, bhangra och soca som ekade ut över dalen. År 2010 dokumenterade jag hela arrangemanget och inför midsommar 2011 klippte ihop en liten film. Det är den som syns här ovan. Varsågoda och trevlig midsommar!

Kommentera