Lägg in hela Sörmlandsleden som POI på din Garmin GPS

kiljano GPS OCH NAVIGERING 7 Kommentarer

Här ska jag beskriva hur man lägger in Sörmlandsledens alla etappmål och vindskydd på en Garmin GPS.

POI står för point of interest och till skillnad från GPX filer kan man själv skapa POI filer i t.ex ett excelark eller med vilket textprogram som helst. Efter att man skapat sitt dokument exporterar man det som ”csv”, dvs comma separated value eller om man gjort det i en enkel textredigerare ändrar man filändelsen till csv. Med hjälp av Garmins gratisprogram POI loader skapar man en .gpi fil som läggs på gps-enheten. Man kan ha tusentals intressepunkter i ett excelark som man kontinuerligt bearbetar, lägger in nya och tar bort. T.ex. kan man lägga in alla koordinater till just den hamburgerkedjan man gillar mest eller alla bankomater, sjukhus mm. Det fina är att man kan även lägga till information i sina POI filer som gör att GPS enheten ger ett larm när man är t.ex 500 meter ifrån ett vindskydd längs en vandringsled, just så har jag gjort med min POI filer för Sörmlandsleden. Man kan även lägga till en egen icon som ska synas på kartan hela tiden. Man kan har flera POI filer (.gpi) på samma enhet. Tyvärr verkar inte svenska bokstavarna Å,Ä.Ö vara tillåtna. Dessa är utbytta mot AA, AE, OE.

För mina två POI filer för sörmlandsleden har jag lagt in dessa två ikoner:
Vindskydd / läger: Tält Etappkarta / Etappmål: Etappkarta
Man skulle dessutom kunna baka in en mp3 fil som blir ljudet som larmar när man närmar sig punkten. En till exempel: man skulle kunna lägga in alla bra vattenkällor längs med sörmlandsleden, skapa en fin ikon som visar att det är en källa på kartan, sen kan man ställa så att en vattendroppe klingar när man är inom 200 meter från källan.

Jcsv_sormlandsleden_screendumpag har använt sörmlandsledens egna PDF fil med Koordinater: http://www.sormlandsleden.se/img/2012/10/5/76539.pdf som jag var tvungen att konvertera från minuter och sekunder till decimaler, alltså t.ex Björkhagen N 59°17.513′ E 018°07.012′ som istället blir: 59.425833, 18.12. Det är så koordinaterna måste se ut i din csv fil. Alla dessa koordinater har ändrats och förts in i csv filen tillsammans med namnet på kommande etapp.
För att hitta sovplatser och vindskydd har jag använt mig av http://www.sovplats.se/start.asp där jag gått igenom alla koordinater för vindskydden nära sörmlandsleden. Här vill jag påpeka att jag inte har bekräftat att alla vindskydd finns på platserna som är utsatta, dessutom har jag själv påträffat tänkbara sovplatser under leden som inte har varit med på sovplats.se. T.ex en enstaka kolmilarkoja i närheten av Katrineholm, dessa är inte införda. Om ni känner till platser som jag borde föra in i arket så kan ni lämna dessa uppgifter här under så kommer jag så småningom uppdatera denna fil.

Här kommer länkarna till filerna:

SÖRMLANDSLEDEN ETAPPTAVLOR GARMIN

SÖRMLANDSLEDEN VINDSKYDD GARMIN

Installation av filerna:

Dessa två ska föras in på enheten på denna plats “Din-GPS-enhet\Garmin\POI\”. Alltså koppla in din GPS med USB:kabeln i datorn. Öppna den anslutna GPS:en i datorn, den bör se ut som om det vore ett anslutet minneskort, observera att om du har ett extra MicroSD kort i din GPS så kommer den också att dyka upp i datorn. Förmodligen heter din enhet ”Garmin”, öppna den. Om det inte redan finns en mapp som heter ”Garmin” så får du skapa en, det samma gäller om det inte finns en mapp som heter ”Poi”. Sökvägen kan alltså se ut så här “Garmin\Garmin\POI\” eller “E:\Garmin\\POI\”. Det viktiga är att filerna placeras på rätt plats.

Här under kommer en demonstrationsvideo på hur det ser ut när filerna är installerade. Obs, man kan själv välja från vilken zoom-nivå man ska se användarwaypoints, detta gäller även POIs. Jag har satt den på 50 km.

Music: A Man of Faith by The Agrarians (enjoplinrealetime.blogspot.com/)

 

Kommentarer 7

 1. Mycket intressant — vet du om man (hyfsat enkelt) kan lägga in dessa i Galileo också? Garmin i all ära, men nog vore det trevligt att klara sig med sin lilla telefon!

  1. Post
   Author

   Visst. Det går utmärkt. Gör som jag beskrivit i inlägget om ”eniros kartor offline”. Ett tips är att byta standardikon innan du laddar in filen, så att du får en nya ikon för just dessa. Hojta till om du får problem.

  2. Post
   Author

   Jag var visst lite snabb med svaret. Det går inte, men jag har gjort gpx filer med samma information, dom går att öppna i galileo. Dessa kan jag tillgängliggöra. Men just nu sitter jag i bilen.

   1. La du upp dessa någonstans? Jag är intresserad! (Under antagandet att du inte är på världens längsta bilfärd.)
    Har du förresten tips på hur jag gör om jag vill markera hela etapper av t ex sörmlandsleden så att jag kan ha den tillgänglig med Galileo? Jag skulle helst vilja arbeta med en karta via min dator, sätta ut sträckningen och sedan ladda ner detta på något sätt som gör det tillgängligt för Galileo som sträckning. Tips?

    1. Post
     Author
  1. Post
   Author

   Jag gjorde dom efter informationen på den officiella hemsidan. Jag tror inte att dom flyttar på etapptavlorna särskilt ofta. Är det något speciellt du tänker på?

Kommentera