Två pågående långvandringar: ”The Walk” och ”Oskar goes to Africa”

kiljano LÅNGVANDRING 0 Kommentarer

The-Walk. walk-3654
Stockholmaren Mats Andrén har i början av Maj startat med det fantastiska projektet att vandra till fots från Stockholm till Sydney. Han skriver att han drömmer om ett enklare liv med ”inte så många måsten”. Framför sig drar han en ombyggd barnvagn likt Karl Bushbys. Den tänker han skjuta på tills han, om tre år! kommer fram till Australien. Han verkar även lämna ett spännande liv bakom sig som fotograf och lärare vid fotografiska och fotoskolan i Stockholm. På hans hemsida kan man löpande följa färden, se på bilder och skicka ett litet bidrag.

”På min webbplats kan du följa mig medan jag strävar att fullborda företaget att gå från Stockholm, Sverige till Sydney, Australien en resa på 15.600 km (fågelvägen). Jag planerar att börja gå i maj 2013 och har ingen aning om hur lång tid det kommer att ta mig! Jag planerar att gå genom Västeuropa, Mellanöstern och Asien, och det finns en mycket preliminär färdplan på hemsidan. Minimalism är en av de nyckelord för min vandring och jag kommer att gå ensam och ha all min egen utrustning tillsammans med mig. Inget följefordon eller packdjur! :)”

 

thewalk_routeHär till höger finns en bild på den preliminära rutten:

Mats finns även på facebook och använder sig av mikrofinansiering genom gofoundme

facebook-logo2          gofoundmelogo

 

 

 

 

wpid-sam_4495Oskar goes to Africa

Helsingborgaren Oskar Klarén är en annan svensk som i Maj gav sig ut på sin långvandring. Den börjarde i Oslo och kommer att ta honom till Nordafrika: Tanger i Marocko. Sammanlagt 4000km. Han har likt Mats ett minimalistiskt tillvägagångssätt. Till höger finns en bild på honom i hans bivacksäck som han bor i. Han skriver bl.a. så här om sin packning: ”So I’m just packing the basics. Two pair of clothes warm/cold; a musical instrument, juggling balls and a hat (I’m somewhat trained in circus-arts) to make a living. I will carry some supplies and a voice recorder. Anything else I might need I will try to acquire through the goodwill of people around me.”
Han har alltså en väldigt liten packning med endast få kläder, ett munspel och ett par jonglerinsgbollar! I Sverige kommer han att vandra längs ett par etablerade vandringsleder men hur hans rutt ser ut nere i Europa är lite mer diffus. Men jag tror att han likt Mats kommer röra sig längs vägar och emellanåt hoppas att folk ger honom husrum och mat. Det skulle jag göra. Den här texten här under besriver hans resa:

Nu i Maj kommer jag påbörja en resa. Från Oslo bort mot Tanger. Till fots . Ett steg i taget. Med bara min kvickhet, charm och en smula hjälp från goda människor – kommer jag att vandra mer än 4000 kilometer. Genom land och rike, över större delen av västra Europa. Varför jag egentligen gör det här har jag ingen bra förklaring till. Jag har inga djupare motiv än att känna frihet att själv bestämma över mina steg för en stund. Att se, träffa och tala med människor från alla platser oavbrutet och ofiltrerat. Kanske hittar jag något att bära fana för på vägen. Då lovar jag att dela den med er, men just nu, låt oss bara säga att jag går för att känna mig fri. Men en sorts frihet som jag inte tror många tar sig idag.
Därför tänkte jag att ni ska kunna följa med mig här. För er egen skull, och för att vandringen inte ska bli så ensam.

Följ Oskar på facebook, twitter och lämna en donation på fundedbyme.

facebook-logo2twitter_logoFundedByMe_Logo

 

Jag tycker att det är härligt med dessa pågående vandringar och kommer med förtjusning att följa deras framsteg. Den nya tekniken med gräsrotsfinansiering ”crowdfunding” gör att jag tror vi kommer att kunna se en hel del äventyr i framtiden som istället för stora sponsorer och annat finansieras endast med små mikrobidrag. Jag undrar dock om det finns några anledningar till att dom valt just dessa två finansieringsalternativen? Kickstarter lyser med sin frånvaro. Möjligheten att följa dessa personer på facebook och twitter skapar en känsla av att man deltar med personerna. Jag passar på att kommentera att wordpress fungerar som en motor i deras bloggar vilket fungerar utmärkt för dessa ändamål. Till dessa herrar skulle jag personligen passa på att tipsa om IFTTT en tjänst som gör det lätt att göra multipubliceringar över alla ens plattformar. Ett inlägg på bloggen genererar ett inlägg på twitter och facebook. Utmärkt om man inte vill sitta länge vid telefonen eller datorn, jag flikar även in med flickr, som kan agera som publiceringstjänst från vilken man sedan skickar inlägget bloggen osv dessutom har deras mobilapp blivit väldigt bra. Lite trix som man kan ha nytta av. Jag vill också tillägga att inga bilder i det här inlägget tillhör mig utan är lånade från respektive vandrares hemsida. Om ni misstycker så tar jag bort dom.
Jag önskar dom båda ett stort lycka till! Till andra som besöker sidan ska prova på att göra en liten undersökning:
[poll id=”3″]

Kommentera