3 på Tur

kiljano KUNGSLEDEN, LÅNGVANDRING 1 Kommentar

3 på Tur

Jag avbryter mitt sporadiska bloggande i från vildmark med även den ytterst sporadisk täckning med detta tips.

Vid matbordet på Kvikkjokks fjällstation, som för övrigt är första platsen med tillgång till internet sedan Ammarnäs, hamnade jag brevid ett par som precis som jag satt och njöt en trevlig middag.
Älgfärsbiffar med rotsaker och coleslaw är helt klart överlägset knäckebröd och nötcreme-påsar.
De såg väldigt fräscha ut och jag vart nyfiken på vad dom gjorde här ute på fjället. För övrigt satt även fjällciceron Björn med oss, han hade tidigare under dagen med sin båt kört oss igenom Kvikkjokksdeltat och var en allmänt trevlig person.

Döm min förvåning när paret berättar att dom har tillryggalagt 1.200 km av sin vandring / skidning längs Norska gränsen till Ryssland, Finland och Sverige. Dom började i februari vid Norska Kirkenes och trodde sig kunna sluta runt julafton i Halden.

Just denna kväll är den första dom tillbringar på hotell/vandrarhem sedan februari. Vilket fantastiskt sammanträffande

De första veckorna låg temperaturen på -40 och dom färdades på 3 meter snö. På nätterna fick dom gräva ut sina sovplatser i snön. Fast det låter vansinnigt och häligt på samma gång är dom noga med att påpeka att dom tar det lugnt. Deras huvudsponsor Helsport hade sagt att blir dom trötta på varandra så kan dom erbjuda två enmanstält till dom. Dom sa att än så längs var det inte aktuellt men kanske sen log dom sött mot varandra.

Brevid inne i tältet ligger alltid deras Alaskan Malamute. En stor lurvig sak som dom anser vara en del av familjen.
Nu har dom vandrat en del längs Kungsleden, förutom de partier i Nationalparker där hunden inte får följa med i. Förutom de ca 6.000 fotografier som dom tagit innehåller deras ryggor även 12kg mat till deras hund. Hunden själv bär ytterliggare 6kg.

Dom berättade hur dom inte ville ha en välkomstcermoni när dom kommer fram och killen förklarade hur lite han var sugen på att återgå till jobbet som bagare väl tillbaka i civilisationen. För öveigt var just återvändandet till vardagen något dom var oroliga över. Dom frågade mig om förslag.

Jag sa att jag hoppas att kunna få läsa en bok om deras resa. Kanske med ett förord av Lars Monsen, som gjort samma tur med 1989, 25 år sen.
Det var helt klart något som dom skulle överväga. Det ser jag fram emot.

Läs deras blogg och följ dom på deras hemsida trepåtur.no/

Bilden på Flickr

Kommentarer 1

  1. Tack Kiljan, och äntligen. Jag har varit riktigt orolig. Jag hör att du har det bra och jag har fått mail av Dorothea. Kram och god tur, PappaP

Kommentera