Vacker svacka

kiljano KUNGSLEDEN 2 Kommentarer

Vacker svacka

När jag skriver detta är det vid slutet av dag 4. För två timmar sen, liggandes med ryggan som kudde och med den bästa utsikten möjlig, hade jag ett samtal med min käraste. Det kändes kul och jag måde utmärkt, efter att jag kastat på mig ryggan och traskat vidare mot mitt dagsmål började det regna. Men eftersom jag har vant mig vid korta skurar så brydde jag mig inte om att klä på mig regnkläderna, vilken tabbe.
20 minuter senare sprang jag mot raststugan som jag hade satt som dagsmål, vid det här laget var jag genomsur, inte bara på mig själv utan även mina kläder var dygnblöta.

Jag kände hur moralen bara rann av mig, hur ska jag klara dom kommande 35milen om jag knappt klarar en regnskur? Det här var den första svackan under hela resan än så länge. Jag hängde upp alla kläder i taket och satte mig för att äta några skivor salami. Jag vet inte om det var samtalet och önskan om att vara i Abisko redan nu eller om jag blev nedkyld och kände mig orolig för första gången.
Efter stund kom solen tillbaka. Jag kände och hörde att maten började bearbetas inuti mig. Jag satte på lite musik. Santanas ylande gura och sambarytmerna fick mig snart på andra tankar.

Jag kommer antingen imorgon eller tidigt på tisdagsmorgonen till Ammarnäs. Där ska jag sova i en säng, duscha, käka lite god mat och träffa Jorge och kanske Nora. Sen blir vi alltså tre som fortsätter mot Kvikkjokk. Det är nästa sträcka som är den längsta och den helt utan fjällstugor. Det känns bra att inte gå den helt ensam, det får bli om några år med högre miltal på kängorna och ännu mer erfarenhet.

Gårdagen var den helt klart bästa på länge. Härligt väder med vindar tillräckligt starka för att skrämma bort alla insekter. Det är annars gott om mygg, knott och bomsar och alla vill suga blog eller bitas. Mina axlar är alldeles prickiga, som tur är kliar det inte. Efter att ha vandrat ner för berget där jag satt upp mitt tält för andra natten kom jag ner dom häftiga hängbroarna som spänner över tre öar i Tärnasjön. Samanlagt fem broar tror jag. Självklart tog jag mig ett dopp.
På en annan ö snett mittemot hade jag sett tre fiskare. Jag var helt säker på att en av dom stod och glodde på mig med kikare medan jag näckade. Han kanske var sugen på min nakna kropp men inget napp här inte.

Dagen fortsatte bra. Jag hade ett lång samtal med en kvinna som likt mig ensamvandrade. Även av henne blev jag upplyst om en vandrare på väg mot Abisko som gick före mig. Han tillryggalade ca 3mil om dagen! Men när dom möttes hade han varit nära att ge upp. Han hade likt mig vandrat i regnet över dom sista fjällen innan Ammarnäs. Han hade blivit väldigt nedkyld och i Ammarnäs hade han varit nära att sluta. Efter en natt i vandrarhemmet så hade han kommit på andra tankar och nu var han på banan igen.

Efter vårt samtal kom jag strax till Tärnasjöstugan. Så klart var det ett dopp till i sjön. Ingen bastu för mig trots att paret som var stugvärdar strax skulle tända brasan. Istället samtalade vi en stund om sörmland. Det visade sig att dom var från Trosa.
Dom enda jag hade sett för övrigt under dagen var det tyska paret som var på väg ner till bastun när jag sa adjö pch fortsatte traska på.

Natten tillbringades sedan uppe på kalfjället med en otrolig utsikt, som inte bara jag tyckte var fin. Ett par hundra meter ifrån mig stod två andra tält och i luften surrade en miljard mygg. Gore-tex jackan tar dom sig inte igenom så jag gjorde kvällens sista bestyr i full mundering.

Morgonen dag fyra började även den härligt. Vandring i rask takt 2,5 timme tog mig till nästa fjällstuga. Ingen stugvärd väkommade mig men två Stockholmare som var på väg i motsatt riktning. Vi bytte lite ord innan jag sprang ner till forsen för att tvätta av mig. Det kanske låter som om jag tvättar mig hela tiden men så käns det inte. Snarare tvärtom, och jag svettas som attan och varje lite bäck med kristallklart vatten inbjuder till bad.

Nu ligger jag otillåtet i rastskyddet, som man egentligen inte får sova i. Jag hör min mage kurra och ser på mina blöta kläder som hänger i taket. Imorn ska jag försöka ta mig upp innan 6 så jag hinner hela vägen till Ammarnäs, jag hade hört mycket gott om maten på värdshuset. Natti-natti

Bilden på Flickr