Exped Ergo Hammock Combi

kiljano RECENSIONER 0 Kommentarer

För runt ett år sen köpte jag Exped Ergo Hammock Combi och nu är det dags för att skriva en liten recension och visa hur den fungerar.

Ergo Hammock är en teknisk hängmatta med tillhörande tarp vars smarta konstruktion möjliggör en diagonal sovposition i förhållandet till hur man hänger upp den. Man ligger alltså inte med huvudet, respektive fötterna mot hängmattans olika ändar utan lite på snedden. I och med att man även uppmanas att använda ett liggunderlag i botten så får man ganska rak liggyta, detta är skönt om man som jag gärna sover på sidan. Upphängningen är relativt enkel och har man gjort det ett par gånger så går det till slut snabbt. Man börjar med att sätta upp de två medföljande linorna runt träden man tänker använda. Sen hakar man de rejäla karbinhakarna som sitter i ändarna av hängmattan. Mellan karbinhakarna sitter det en till lina som man kan använda för att justera ”bågen” på hängmattan. Man kan behöva justera linan mellan karbinhakarna om träden står väldigt nära varandra eller långt ifrån. Det finns ett fastmonterat myggnät som går hela vägen runt hängmattan. Myggnätet är fäst med en dragkedja som går att öppna på flera ställen. Vill man helt ta bort myggnätet finns det en liten förvaringsficka i ena hörnet av hängmattan. Den medföljande asymmetriska tarpen har olika monteringsvarianter och är speciellt framtagen att fungera med hängmattan.

Sedan i höstas har jag vid olika tillfällen haft användning för hängmattan, bl.a. under midsommarhelgen då jag besökte vänner i Dalarna. Annars har jag mest tagit med den ut för att stillsamt kunna njuta av naturen på någon dagsvandring, dinglandes mellan två granar. Jag har inte mycket erfarenhet av hängmattor förutom de man träffar på i varmare länder, hängandes mellan två palmer utanför ett strandhotell. I dessa har jag minsann sugit i mig både chai-te och pilsner. Min förhoppning är att kunna ha min Ergo Hammock i bilen när jag jobbar. Slutar jag tidigt någon dag så kam jag ta en paus vid en vacker sjö och vila precis där jag bestämmer. Redan nästa vecka hoppas jag kunna få nytta av den längs med den gotländska kusten. Jag tror att den skulle bli mycket användbar om jag någon gång reser till en djungel eller någon plats där man föredrar att sova i luften istället för att ligga bland insekter och väsande ormar. En vecka på sörmlandsleden i en hängmatta borde även det fungera utmärkt. Den medföljande tarpen kan man även ha uppsatt för sig, om man t.ex. vill göra upp en eld i regnet eller bara få lite mer skydd när man rastar i skogen på en dagstur.

Att sätta upp en hängmatta känns inte lika definitivt som att montera upp ett tält. Det är en annan anledning till varför jag har skaffat mig denna. Om jag skulle komma till en långholmen i Stockholm och pröva att montera en hängmatta en dag och att montera upp mitt tält en annan tror jag att jag skulle få väldigt olika reaktioner. Folk förväntar sig nog att man ska sova i tältet medan man inte riktigt vet med hängmattan. Eftersom den är både snabb är sätta upp samt relativt lätt så hoppas jag kunna ha med mig den ofta för oväntade situationer. Det är dessutom väldigt enkelt att komma ut ur en hängmatta till stående position om man vill undersöka ett mystiskt ljud eller om man måste fly från en brunstig elg. Jag är genomgående nöjd med produkten med invändningen att det kunde ha varit lite längre sovyta. Det verkar som om exped har lyssnat på just den kritiken för under 2013 har dom gjort en reviderad modell som är just 20 centimer längre.

Här under kommer lite bilder och enkla instruktioner för montering:

IMG_1756.jpg

Hängmattan, tarpen, linorna och markpinnarna får alla plats i det medföljande packpåsen.

IMG_1702.jpg

IMG_1703.jpg

IMG_1704.jpg

Innehållet i påsen: Hängmattans små linor är skyddade med ett tunt tyg som man kan dra av och på, som ett ormskin.

Det finns två rep med knapphål hela vägen, en asymmetrisk tarp med 22 fästpunkter, samt 6 medföljande stormlinor med små karbinhakar. Man behöver komplettera utrustningen med markpinnar, de jag har är Easton Nano Tent stakes och väger 7,4 g st.

IMG_1706.jpg

De medföljande linorna är perforerade (sk. knapphål) och det är i hålen som man fäster hängmattans karbinhakar. Det går även att använda dessa hål för att sätta upp tarpen samt för att spänna upp myggnätet. Man kan antingen vika linan och slå den runt trädet, som jag gör på bilden nedan, eller spänna upp linan genom att föra den genom hålen och på så sätt låsa den om sig själv.

exped_ergo_rep.jpg

IMG_1711.jpg

IMG_1712.jpg

Mellan karbinhakarna, ovan hängmattan finns en knappnålslina som man kan använda för att reglera hur nära marken man vill ligga och hur utspänd hängmattan ska vara.

IMG_1713.jpg

När hängmattan är upphängd drar man bort ormskinnen som skyddar linorna. När man har dragit bort ormskinnen kan man fästa dessa längst upp på hängmattan med två små knappar.

IMG_1715.jpg

ergo_gif2

 

 

Hängmattan fungerar bäst med en madrass i botten, den isolerar underifrån och spänner ut duken. Jag använder Expeds Synmat 7 M. Men det går såklart lika bra med andra varianter.

exped_ergo_madrass.jpg

IMG_1725.jpg

I botten på båda sidorna av hängmattan finns en dragkedja som öppnar utrymmet där madrassen ska placeras.

IMG_1726.jpg

Myggnätet är fäst hela vägen runt med dragkedja. Det finns flera löpare på dragkedjan och man kan öppna både vid huvudet och vid fötterna samtidigt. Vill man så kan man öppna upp hela vägen runt sedan stoppa ner myggnätet i en fastsydd ficka.

IMG_1729.jpg

ergo_gif

IMG_1740.jpg

Tarpen är riktigt bra konstruerad och det medföljer stormlinor som man kan fästa på olika platser beroende på avståndet mellan träden och trädstammens tjocklek.

IMG_1745.jpg

4 av Stormlinorna förvaras i små nätfickor i tarpens olika ändar. Det motverkar trassel och är bra om man inte behöver stormlinorna utan spänner upp tarpen med markpinnar direkt i backen.

IMG_1749.jpg

Varje stormlina har en karbinhake och en spännsystem. Det är lätt att dra åt och när det är fast känns det väldigt säkert.

IMG_1741.jpg

IMG_1742.jpg

IMG_1744.jpg

IMG_1747.jpg

IMG_1748.jpg

IMG_1746.jpg

På kortsidorna kan man spänna upp tarpen på flera olika sätt. Om det är riktigt dåligt väder går det att stänga tarpen helt och hållet som ett tält annars kan räcker det med att dra stormlinan runt trädet. Då får man bra ventilation och den går snabbt att öppna och stänga.

IMG_1753.jpg

IMG_1752.jpg

IMG_1754.jpg

IMG_1757.jpg

IMG_1758.jpg

IMG_1759.jpg

Här visar jag hur man stänger igen tarpen helt och hållet.

IMG_1761.jpg

IMG_1762.jpg

IMG_1763.jpg

IMG_1764.jpg

Egenskaper för Ergo Hammock:

 • Mått: 320 x 250 cm
 • Mått sovarea: 225 x 140 cm
 • Mått tarp: 270 x 240 cm
 • Vikt hammock: 880 g
 • Vikt tarp: 650 g (inkl. stormlinor)
 • Vikt komplett: 1690 gram
 • Material hammock: Hög andningsförmåga, ultralätt ripstop nylon och No-See-Um myggnät mesh
 • 2 knapphålslinor, 5 m långa
 • Tarp: ultralätta PU-belagd ripstop nylon, silikon belagt på utsidan, 1500 mm vattenpelare
 • Förpackat: 46 x 17cm
 • Viktgräns: 150 kg

 

featured

Kommentera