Skapa offlinekartor från eniro i din dator

kiljano GPS OCH NAVIGERING 11 Kommentarer

Jag har tidigare beskrivit hur man använder sin telefon (iphone) för att cacha kartrutor för offline användning. I det här inlägget ska jag beskriva hur man skapar dessa kartor i datorn och sedan för över till sin iphone och använder med appen Galileo. Genom att göra på detta sätt istället för att ”cacha” in varje kartruta kan man försäkra sig om att alla man får kartor för alla zoomnivåer för ett område och man kan själv välja när man vill lägga respektive karta på sin telefon. T.ex så kan man ladda in hela kartområden inför en vandring eller inför en utomlandsresa, vid det senare skulle jag välja att använda ”Open Street Map” för bebyggelse dvs. städer och ”Open cycle map” för vildmark och natur. Jag kommer att använda Eniros kartor för de är dom bäste onlinekartorna över Sverige. Observera att denna funktion är en sk. ”in app purchase” och frigörs genom att man betalar 15kr inne i Galileos inställningar. Om du inte kommer att göra stora kartor och således inte behöver överföra filer genom itunes så rekommenderar jag att du skaffar ett konto med filsynkroniseringstjänsten dropbox.

mobacVi kommer att använda programmet MOAB – Mobile Atlas Creator (det finns både till Windows och Mac). Den senaste versionen har inbyggt stöd för Galileo men borttaget stöd för Eniro. Därför får vi surfa till en annan sida där det äldre programmet fortfarande går att finna. Obs, detta är ett gratisprogram med öppen källkod (GPL) så att ladda ner det från piratebay är inte förknippat med upphovsrättsintrång. Men att distribuera kartorna som man skapar är säkert inte lagligt så tänk på det. Huruvida det anses lagligt att spara ner kartor från Eniro kan jag inte svara på men eftersom man alltid kommer att kunna göra skärmdumpar och printa kartor för eget bruk så anser jag att detta är inom en gråzon. I framtiden kan man tänka sig att eniro ändrar sina system och databaser och då kommer såklart detta att sluta fungera. Tills får man passa på att skapa ett par kartor som man kan använda även i fall dom ändrar sina system. Vet du inte hur man använder bittorrent tekniken så finns lite hjälp att finna här. Nästan allt som jag beskriver går även att läsa (på engelska på Galileo apps egna sida)

I denna version av programmet finner vi under ”Map Source” kartkällan Eniro.  Efter att du valt eniros kartor kommer strax skärmen att fyllas, kom ihåg att dom bara täcker Skandinavien så navigera till t.ex. Sverige.

Gå sedan ner till ”Atlas kontent” och högerklicka på den lila jordgloben. Här kan det vara bra att ändra namnet till något som passar. T.ex. ”Eniro Map”.

 

Nu går vi till kartan och undersöker vilken eller vilka delar och vilka zoomnivåer vi vill använda. Uppe i vänsterhörnet ser man vilken zoomnivå man använder. Jag tycker att det räcker med 14 som bäst. Om man väljer en detaljerad zoomnivå som 14 kan man hoppa över t.ex. 13 och sedan välja 11,9,8,7 och 6. Det är absolut mest information på dom högre numren så det är ingen vits att hoppa över nummer 8,7 och 6.

 

Med muspekaren gör vi en markering av området som vi vill skapa en karta av, det kan vara hela Skandinavien, Svenska Fjällkedjan eller Gotland. Sedan skriver vi ett passande namn i fältet ”name” (se ovan) och trycker på ”add selection”. Nu har det dykt upp en grön symbol under jordgloben, den symboliserar  markering som vi precis gjort och om man fäller ut bocken till vänster kommer man se vilka zoomnivåer som är valda. Efter detta kan man upprepa samma sak igen, dvs. välja zoomnivåer, markera på kartan och välja ”add selection”.

 

Under ”Atlas Settings” väljer vi ”Big Planet Tracks SQLite”. På dom senare versionerna av programmet finns även en setting som heter just Galileo app men på denna äldre variant får vi välja denna.

 

Nu tar vi en kort titt på ”settings”, här ska vi bara bestämma vart kartan ska sparas. Välj lämplig plats och spara inställningarna som en profil. Nu är vi klara att spara ner kartan så vi trycker på ”Create Atlas”

 

 

 

sd_mobac_06

Här sparas ”kartrutorna” (tiles) ner och konverteras till valt kartformat.

Nu bör det ligga en fil med namnet ”Custom Eniro Map.sqlitedb” på platsen vi valde tidigare.

Nästa steg är att föra över filen till Iphone. Detta görs enkelt med Dropbox dvs, man placerar filen i dropboxmappen på datorn och öppnar den samma på sin iphone.  Efter att man öppnat filen (detta kan ta ett tag beroende på hur stor den är)  kan man trycka på pilen nere till höger och välja ”Open in Galileo”. När man till sist har fått in kartan i Galileo så syns den under ”Map Source” som ”Offline Maps” dropbox_galileo

Ett annat sätt att överföra, vilket är bättre om det är en stor fil, är att koppla datorn och överföra genom itunes. Dessa två tillvägagångssätt förklaras bra på Galiles egna sida: http://galileo-app.com/help.html#importing

 

 

 

Kommentarer 11

 1. Jag skulle vilja skapa en stor bild av eniros sjökort för att printa till en tapet, dvs en sjökortstapet. MOAB verkar ”bara” skapa kartor till olika kartprogram, men inte enkla bilder. Finns några bra tanke hur man kan skapa en stor bild i något format JPEG tex?

  1. Post
   Author

   Jag har inget direkt tips, men dom enstaka gångerna jag har gjort liknande saker har jag skapat dom i photoshop, med hjälp av verktygen photomerge. Om jag skulle komma på ett bättre sätt ska jag höra av mig. Det lär finnas

  2. Post
   Author

   Efter att ha läst på lite, så ser det ut som om det ska kunna gå i programmet. Man ska kunna välja create atlas och då kunna välja PDF eller PNG. Jag har själv inte prövat men det står i dokumentationen.

  1. Post
   Author

   Bra fråga, har inte kollat på det här programmet på länge. Men jag har precis uppdaterat inlägget om hur man bl.a får in just hittas friluftskarta på sin ios enhet.

 2. Update: Verkar som att det är något strul med Eniros kartor som ställer till det, åtminstone baserat på att det gick alldeles utmärkt att ta ned Google Terrain för samma område (Sarek), och att jag fick samma problem med ofullständighet när jag tittar över Stockholm med Enirokartan via Mobile Atlas (tiles saknas redan på nivå 7). Synd, för Eniros kartor är ju som sagt enormt mycket bättre.

  1. Post
   Author
   1. Jo, om jag *bara* väljer zoom-nivå 9, vilket är den mest detaljerade då hela Sarek syns (dvs det inte blir ett stort rött kryss på hela eller större delen av Sarekområdet i Mobile Atlas), så funkar det. Men den nivån har jag ju inte mycket nytta av, tyvärr.

    Det var ju nästan ett år sedan du skrev bloggen, och kanske har Eniro ändrat något så att Mobile Atlas inte längre klarar av att ta in kartan på alla nivåer. Har du kvar programmet på din dator och får lust att kontrollera, så testa t ex att ta ned Sarekområdet på nivå 14 endast. När jag gör det får jag det ‘vanliga’ felet att programmet stannar på 75% och den resulterande filen visar inget alls i Galileo.

    1. Post
     Author
     1. Tackar — om i nöd kör jag på ‘råvarianten’ att hoovra över området via appen direkt som du beskrivit annorstädes (tack för det också)!

 3. Stort tack för detta inlägg, det här är precis det jag söker för när jag är ute och vandrar! Jag ska snart upp till Sarek, och lite GPS-backup där vore inte fel.

  Jag får dock tyvärr problem när jag följer dina (utmärkta) instruktioner. Mobile atlas creator klagar över att de saknas tiles, och även om man ignorerar det så stannar processen på 75% varje gång. Det blir en kartfil, men den är mycket riktigt ofullständig när man tittar på den via Galileo. Samma sak med Eniro Aerial. Jag får de mest rudimentära översikterna, men de detaljerade kartorna saknas.

  Jag sitter på en Mac (10.9.3), vilket du också verkar göra, så det borde inte vara felkällan. Jag följer dina instruktioner till punkt och pricka. Några idéer?

Kommentera