Gotland i Augusti

kiljano FOTO 4 Kommentarer

Bästeträsk

Augusti månad på Gotland är en magisk tid. Efter att turisterna lämnat ön blir stränderna på nytt öde och möjligheter till stora naturupplevelser är många.

Vid varje resa ägnar jag lång tid med kartor och gör flera besök på Almedalsbibliotekets avdelning för Gotlandica. Jag letar efter nya vikar, klippor, stränder eller vattendrag.
Under dom senaste fem åren som jag rest till Gotland har jag hunnit med att se många platser. Men det känns som om det alltid finns något mer att upptäcka.

I år har jag paddlat och snorklat i Bästeträsk. Det klara och turkosa vattnet påminner om Vätterns. Dessutom smakar det likt vätterns fantastiskt att dricka. Bästeträsk är en grund sjö, på sina djupaste platser endast 6 meter djup. Rammträsk och Broträsk vid Lojsta Slott är med sina 13 meter djup ovanliga på Gotland. Här kan man paddla genom vassen, meta eller vandra kring fornborgen. Under kvällsljusets sista timmar lyser bergsklipporna ovanför sjön i gyllene nyanser.

Lojsta Slott och Broträsk

Innan man kommer ut på halvön Furillen passerar man raukområdet Lergrav. En av bilderna föreställer Lisa och jag. Vi sitter och njuter i solnedgången, uppe på en rauk i formen av en ark.

Lergrav

De klara och mörka nätterna på Gotland är fantastiska. Flera nätter har jag i skenet av min brasa legat på rygg i timtal och njutit av den tydliga vintergatan.

Campfire by Grogarnsberget

Den sista kvällen spenderade jag vid Grogarnshuvud. Efter att ha grillat under det stora stenblocket hängde jag upp min hängmatta i stensluttningen mellan två träd. Det var en vacker kväll men en väldigt fuktig morgon.

I år har jag Lagt ner mycket tid på att filma och fota. Jag har publicerat en film från resan här på bloggen. Förutom det nödvändiga som tält, stormkök och snorkelutrustning har jag i år även tagit med mig min nya packraft (jag kommer att få anledning att skriva mer om den snart), hängmatta, tre olika kameror och en liten filmräls.
Jag har likt tidigare år jobbat i Visby och dessa bilder samt filmen har jag fångat på min fritid.

North Coast of Gotland

North Coast of Gotland

Svaidestugan

Lisa, The Bike and Furillen

Lisa, The Bike and Furillen

Lisa, The Bike and Furillen

Stars and campfire lights

 

Kommentarer 4

 1. Hej!

  Tack för fin inspiration! Jag med sambo åker troligen till Gotland (bevisbördan ligger på min sida 🙂 och jag försöker hitta bra snorkelställen där man kan se både djur och växter. Förutom sjön, var är det bäst tycker du?

  Vänligen Cecilia

  1. Post
   Author

   Hej. Jag är ingen snorkelexpert men tycker att det är kul att snorkla i kalkbrottet vid smöjen och i bästeträsk. Jag vet inte hur mycket fiskar man ser men det är lång sikt och härligt vatten. Vid Rammträsk är det också vackert, har inte snorklat där men det är klart och fina klippväggar. Åk till Gotland, ni blir inte besvikna!

Kommentera