Årsberättelse 2013

kiljano FOTO 0 Kommentarer

Nu har det blivit dags att sammanfatta 2013.

Händelser, resor, foton och annat. Vad gjorde jag?Northen Lights on Torneträsk
Om jag börjar bakifrån kanske minnena kommer tillbaka tydligare. Jag avslutade året på STF Abisko Turiststation.

Mitt i polarnatten, december månad tog jag mitt pick och pack, dvs en smockfull volvo v70, som jag körde dom 140milen non-stop från Stockholm till Abisko.
Från en behaglig höstvinter med några få plusgrader förflyttades jag 30 mil norr om polarcirkeln och nästan 30 grader under nollan.

Sedan den natten har bilen inte startat. Själv påbörjade jag ett nytt kapitel. I Butiken fjällboden står jag och tar emot kunder från hela världen. I december och januari är dom här för att uppleva norrskenet.
Jag har själv fått uppleva ett starkt norrsken några gånger och det är otroligt.
Eftersom jag har större planer en att stå i butiken har jag hunnit med att bli administratör för STF Abisko Turiststations facebook och twitterkonton, varav jag är den enda som är aktiv på twitter. Jag ska även bli redaktör för vår eftersatta hemsida, den bygger på cms systemet Episerver.
Jag slog på stort och tog med mig delar av min dj-anläggning. Den kom till nytta på nyårsafton då vi körde dans nere i vår bar till gryning, fast det vart ju ingen gryning.

Här under är en bild jag tog på en av kollegorna. Det var mest tänkt som en övning inför senare fotografering under skidsäsongen. Men jag blev nöjd med. Jag delade den på abiskos facebooksida. (bilden är en länk till Facebooksidan)

Skidåkning i Abisko

 

Mörkret har varit enkelt att anpassa sig till. Enklare än jag trott.
Jag har tagit mig ut en hel del och fångat isens olika färger och glödande fjäll i solnedgången. Den här bilden och många fler har jag fotat med min telefon och delat på mitt instagramkonto.

Ice flowers on the frozen Torneträsk

 

Ett av mina vintermotiv, en iphonebild som jag lade upp på flickr, fick mycket uppmärksamhet. Den blev placerad på sajtens förstasida. Efter att den visats runt 50.000 gånger och närmare hundra lämnat kommentarer fick jag ett mail av getty images, som har haft ett samarbete med flickr. Dom ville licensiera den bilden och ett antal andra. Trevligt med uppskattning.

Polar Night in Abisko © Kiljano.com

Polar Night in Abisko © Kiljano.com

 

Innan jag lämnade Stockholm gick jag klar en utbildning i copywriting på berghs. Jag ville utveckla mitt skrivande. Två härliga resor i år med tillhörande bloggjournal hade väckt en större önskan inom mig att skriva mer. Jag tänker inte redogöra för hur kursen var, utan endast säga att vår lärare Ylva Björnström var fantastisk. Det var en kul period. Tiden får visa om det leder någon vart.

Här är ett par exempel på kampanj för woolpowers ullunderställ. Jag gick visserligen copywriting men det är väl klart att jag ville använde lite av min egna bilder, texterna är ju såklart mina.

underfarden_fitz_roy_IMG_1730 Rödgavelgrottan

underresan_doro_pata_2 undertiden_eldstad_MG_1852-Redigera

 

Sensommaren på Gotland bjöd på vackra dagar. Det skrev jag om i ett inlägg i höstas. Den här bilden tog jag vid Lojsta slott, en fantastisk skymning.

Lojsta Slott och Broträsk

 

Det största minnet av 2013 kommer nog förbli min vandring av den 420km långa Kungsleden. Jag började i Hemavan och nära fyra veckor senare var jag framme i Abisko. Det mesta som hände under vandringen går att läsa på inläggen HÄR. Jag fotade och bloggade så gott det gick från telefonen. Så här kunde det se ut.

Mellan bergsväggarIn i dimmanVacker svacka

Jag har ännu inte publicerat mina bättre bilder som jag tagit med min andra kamera. Jag ska avvakta med dom till ett bra tillfälle ges.

 

Under våren 2013 var jag även en dryg månad och reste runt i södra Indien. Även där lyckades jag skriva en hel del. Det går att läsa om HÄR. Bilden här under är just ifrån vår resa i Indien. Det är en långexponering med Dorothea som modell framför Mysore Palace. Mysore Palace

Här kommer en till bild från indienresan. Den är tagen i den gamla ruinstaden Hampi. Vi färdades i området med en gammal moppe. Runt gamla ruiner och väldiga hav av stenblock som låg utspridda i den fantastiska landskapet.

Hampi, India.

 

Om hemsidan.

På bloggen var det inlägget om hur man möjliggör eniros kartor offline på sin iphone som gjorde störst succe. Detta inlägg har visats 3.500 gånger. Genomsnittsbesökaren har spenderat 14 minuter på just den sidan. Hänvisningarna från personer som har skaffat dropbox genom min länk har renderat 15GB extrautrymme. Det tackar jag för.
Runt 12.000 unika besökare har varit på min hemsida och sammanlagt har den haft runt 22.000 sidvisningar. Enligt google Analytics. Men jag får ett högre värde av cloud flare.

En annan viktig sak som hände var att jag varumärkesskyddade namnet Kiljano.
Eftersom jag i aktivt prövar nya sociala medier och webbtjänster så har jag en hel drös med konton och just det användarnamnet.
Jag välkomnar er att följa mig på t.ex instagram där jag är rätt aktiv. Jag har även börjat använda twitter mer och mer. Tack vare varumärkesskyddet har jag fått en egen hänvisning av youtube till en ny kanal: youtube.com/kiljano. Tyvärr har jag inte kunnat ta över användarnamnet och den tillhörande url:en kiljano. Youtube har en policy som säger att har användarnamnet en gång varit i bruk så är det omöjligt att föra över till någon annan. Om någon har ett förslag på vad kanalen ska få heta så hojta till. Själv tänker jag något i still med kiljanovids, eller kiljanocom.

SLUT

Tack för att ni tog er tid att läsa. Lämna gärna en kommentar och håll utkik efter nya inlägg på bloggen. Jag har massor av spännande bilder och filmer som jag bara väntar på att publicera. Om du inte använder en RSS läsare så följ gärna mig på facebook, google+ eller twitter. Där lägger jag ut länkar till nya inlägg.
Till sist önskar jag alla besökare ett försenat gott nytt år.

Kommentera