Bästa onlinekartorna för Skandinavien

kiljano GPS OCH NAVIGERING 6 Kommentarer

Mapping out the Kungsleden trailMan kan använda eniro, hitta och googles hemsidor till mycket men ska man få de mest detaljerade kartorna så är det andra sajter som gäller.
Här kommer en liten sammanställning med länkar och upplysningar om de skandinaviska ländernas respektive lantmäteri eller kartverks hemsidor (jag kommer även beröra Danmark och Island så rätt benämning är Norden). Framförallt Sverige, Norge, Svalbard, Island och Finland har väldigt bra onlinekartor. Dessa är utmärkta att använda vid fjällvandring och låglandsvandring. En del hemsidor tillgängliggör till och med sina kartor som nedladdningsbara geotaggade, TIFF filer. Denna service erbjuder inte svenska lantmäteriet, men det finns en utmärkt funktion för att skriva ut kartor även på deras sida.
Sverige

Dom bästa kartorna för friluftsliv och naturaktiviteter hittar man på Lantmäteriets ”Kartsök & Ortnamn”.
Här kan man både söka på orter och förflytta sig igenom bl.a. lantmäteriets ”Terrängkartan” och ”Fjällkartan” samt använda sig av deras vektorbaserade topografiska karta.

Så här gör du:
I menyn uppe till höger väljer man vilken karta man vill använda, zoomar eller förflyttar sig med pekaren.
I fliken till vänster på sidan finns tre menyer. Förutom sökmenyn finns det två andra: Index och Utskrifter, så här använder man dom.
Index: I denna meny kan man snabbt ta sig till den karta man vill se om man känner till kartkoden, det vill säga det unika namn som varje kartblad har hos lantmäteriet. Om man snabbt vill se utsnittet för t.ex. Abisko och Kebnekaisefjällen dvs. kartblad BD6 skriver man in den koden och väljer Fjällkartan bland dom olika kartorna ovanför. Samtidigt som man förflyttas till området i fråga aktiveras en funktion som markerar ytan deras vanliga kartblad innehåller. För att se en översiktskarta över Fjällkartan med kartkoder kan man följa nästa länk: Utgivningsplan skala 1:100 000 (pdf) .

http://kso.lantmateriet.se/

karta_sverige

Att göra utskrifter från Fjällkartan över busenkelt. Man öppnar den grå menyfliken uppe till vänster, då dras en ny flik fram där ett av alternativen är ”Utskrifter”. Här väljer man om man vill ha en stående eller liggande mall. karta_sverige_utskriftmall

karta_sverige_utskriftsytaNär man har valt en mall visar kartan till höger vilket område man kommer att skriva ut. Då kan man välj att zooma in eller ut, samt förflytta sig höjd och sidledes. När man är nöjd trycker man på ”skapa utskrift”.

Under symbolen som ser ut som Adobe PDF (en röd rektangel med en triangel i) finner man alla utskrifter man har skapat. Om man vill skapa en till utskrift flyttar man pilmarkören på kartan och väljer ett nytt parti och trycker på ”skapa utskrift”. Tricket är att välja rätt zoomläge för att få en användbar karta. För att ladda ner kartan trycker man på textraden under ”skapad, beskrivning och status”.

Förhoppningsvis kommer alla kartor i dess olika format någon gång göras tillgängliga för allmänheten, i dagsläget måste man licensiera kartor beroende på hur de ska användas. Här beskriver lantmäteriet själva lite om hur dom resonerar kring framtiden.

Lantmäteriet har även en sajt där man kan se information om aktuella, planerade och historiska kartor: http://www.geolex.lm.se/

(Ett annat tips är den interaktiva väderkartan http://se.baltrad.eu/)

Norge

Norgeskart.no är Norska lantmäteriets webbkarta. En mycket snygg och användarvänlig hemsida men trevliga möjligheter som att rita ut rutter, skapa inbäddade kartor, ladda upp GPX rutter mm.

http://www.norgeskart.no/

karta_norge1

På norgeskart.no kan man även enkelt generera en kod med utplacerade intressepunkter, som man sedan bädda in på sin egen hemsida. Det har jag gjort här under. Den här kartan är på ett område strax norr om Torneträsk. En dagsutflykt från Abisko kanske?

 

Kartan ovan är statisk men om man vill kan man även generera en dynamisk karta.

Till sist har norge en nedladdningssajt för gratiskartor till allmänheten. Man måste registrera sig innan man kan ladda ner kartorna. Jag håller på att utvärdera tjänsten, än så länge har jag inte lyckats ladda ner några kartor som har varit nyttiga för t.ex. fjällvandring. Om någon har ett par tips så tar jag tacksamt emot.

http://www.kartverket.no/kart/gratis-kartdata/last-ned-gratis-kartdata/

Svalbard

En av dom häftigaste kartsidorna på nätet är Norska Polarinstitutets webbkarta över Svalbard. Kartinformation om dessa öar är i princip obefintlig på Google eller Open Street map etc. Det var en fröjd att hitta denna lite hemliga sida när jag och några vänner 2011 skulle planera en vandringsresa till Svalbard.  Nu är den topografiska Svalbardkartan uppdaterad med bilder, foton och informationstexter. Dessa lager kan enkelt aktiveras i navigations menyn till vänster.

http://toposvalbard.npolar.no/

karta_svalbard

Nytt är även möjligheten att välja två olika 3D lägen. Dom funktionerna hittar man under ”Map”bland verktygen till vänster. Det påminner om Google Earth och är två fantastiska förbättringar.

karta_svalbard_3d

Finland

Finlands lantmäteri har tillgängliggjort all kartinformation på nätet. Den är en skatt för friluffare. Det är precis som med dom andra sajterna lite svårt att navigera på dom. För en lekman är det inte solklart vad det är man letar efter. Här har jag i alla fall hittat två utmärkta sidor.

Interaktiv webbkarta över Finland. Här är en otroligt bra hemsida med alla tänkbara önskemål. Man kan välja att aktivera olika lager med information på kartan, skapa utskrifter, mäta avstånd och area.
http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/sv/kartfonstret

karta_finland3

Andra kartor.

Jag har fått ett tips av en läsare som rekommenderar: pikakartta.fi
Den sidan verkar vara skapad för att snabb erbjuda kartblad i PDF-form från samma kartkälla.

Pikakartta

Nedladdning av digitala kartfiler.

På den här sidan tillhandahåller man alla möjliga tänkbara kartfiler, långt över det som jag letar efter. Men jag lyckades på ett enkelt sätt med några få musklick ladda ner en bildfil (TIF, som endast gick att öppna i photoshop av någon anledning). Jag valde terrängkarta raster 1 -50.000.  När man har valt den karta man vill ha får man skapa en beställning och vänta på ett mail med länk till filen som förberetts för nedladdning.

https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta?lang=sv

karta_finland2

Efter att jag beskar kartan väldigt mycket blev resultat så här. Dvs utmärkt för friluftsaktiviteter.

karta_finland4

 

Island

karta island

 

Jag kommer bara beröra Islands lantmäteri, eller vad jag tror är deras lantmäteri. Jag hade stora svårigheter att förstå isländskan och är inte säker på vilken sida jag egentligen har funnit. 

Uppdatering: här finns en fantastiskt bra online-karta över Island. Den håller samma klass som flera av ovan nämnda, dessutom är den på engelska. Den har flera inbygda kartor som man kan välja emellan, man kan rita upp sträckor och få måttangivelser (otrolig bra) samt ladda upp GPX spår. Hurra! Tack Island. http://gis.lmi.is/kortasja_en/

 

Jag har även hittat en sida med stor kartsamling över Island. En del kartor är tillgängliga för nedladdning som digitala bildfiler.
http://www.lmi.is/en/kortasafn/
En enkel sökning på Reykjavík genererade över 100 kartor. Kartor i olika upplösning och med olika innehåll. Det är automatiskt sorterade efter utgivningsår.
Vissa kartor är inte neddladdningbara men en av dom första jag hittade var denna: http://atlas.lmi.is/getfile/kort.php?id=2004-158  Den gick utmärkt att ladda ner. Man får  leta sig fram till vilket område man söker elle om man förstår islänska.

Dessa kartorna är alla nedladningsbara:
http://atlas.lmi.is/pls/apex/f?p=201:3:1932516870367639::NO::P3_ID:1226
http://atlas.lmi.is/pls/apex/f?p=201:3:1932516870367639::NO::P3_ID:1222
http://atlas.lmi.is/pls/apex/f?p=201:3:1932516870367639::NO::P3_ID:1371

 

Danmark

I Danmark är det Geodatastyrelsen som tillgängliggör kartor.

Den inbäddade kartan ovan har jag gjort på den här sajten: http://www.gst.dk/produkter-og-ydelser/nemkort/

Jag har inte funnit en bra webbkarta likt dom som finns för Norge och Sverige. Men dom har likt Norge tillgängliggjort alla kartblad för nedladdning i deras ”downloads”-portal. För att ladda ner bildfiler eller digitala filer över Danmark måste man skaffa ett konto.
Detta skapar man här  http://download.kortforsyningen.dk/
Sedan väljer man vilket kartblad man vill spara, skapar en beställning och följer länken till zip filen. Obs, för att ladda ner vanliga kartblad välj: Topografiska kort, Datastruktur: Raster. Då kommer filen bli en geotaggad TIFF-fil. Denna kan öppnas med vanliga bildprogram.

Här finns ytterliggare en webbplats där man kan navigera bland olika kartor och skriva ut. Man kan även skriva ut kartor över Grönland och Färöarna.
http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/
Denna karta känns förlegad och gammal. Men kan vara intressant att se lite kartinfo från Grönland, väldigt begränsad dock.

Jag har letat efter en topografisk karta över Grönland, likt Norskt Polarinstituts karta över Svalbard. Jag har inte funnit någon. Men här är En länk till Danmarks Polarinstitut (Arktisinstitut): http://arktiskinstitut.dk/da/

 

Nu hoppas jag att jag har gjort några andra kartälskare nöjda därute och att besökare på sajten utnyttjar en del av de här utmärkta tjänsterna som faktiskt finns på nätet, gratis och tillgängliga för alla.

Kommentarer 6

 1. Passar på att tipsa om utflyktskarta.fi, absolut bästa för finland som jag hittat. Stöder också utskrift i A3

 2. Tack för denna sida! Väldigt bra länkar och bra förklaringar!

  nibio.no
  ngu.no

  -Är två andra norska kartsajter som jag använder mycket

  1. Post
   Author

Kommentera