Möten i Abisko

kiljano LÅNGVANDRING 2 Kommentarer

Långt uppe i Lappland ligger den lilla byn Abisko och nationalparken med samma namn. Här spenderade jag vintermånaderna mellan december 2013 och maj 2014.

Det här inlägget ska handla om alla spännande personer som jag har träffat som på ett eller annat sätt har passerat STF´s Turiststation i Abisko. Det handlar inte om norrskensturister eller stughoppandes veckoturare. Nej, jag menar dom som har gjort intryck på mig genom större bedrifter.

Kjetil - Norge pa langs

Den första personen som jag mötte var den blyga norrmannen Kjetil. Han kom till skidande till Abisko från Nordkapp (Nordkap på svenska). Men Abisko var långt ifrån slutet på hans tur. Han skulle skida i Lars Monsens spår, hela vägen från Nordkapp till Lindesnäs. Den så kallade ”Norge på langs”

Jag tror hans resa hade ett inslag av andlighet. På Skidorna hade han skrivit texter om Jesus och runt hans hals hängde ett stort krucifix.  Det var nog tur för honom att han hade gud på sin sida, för han redan råkat ut för vinterkräksjukan och en infektion på ej specificerad kroppsdel mellan benen.

När han kom in på turiststationen hade han inte kunnat äta sig mätt på flera dagar. Jag gav honom en bunt med utgången frystorkad mat och gamla russin.  Kjetil var en av dom få långturare som inte bloggade om sin resa, däremot berättade han att han förde långa anteckningar och att han hoppades på att kunna skriva en bok.


Tonje BlomsethNågra dagar efter att Kjetil lämnat Abisko dök en pratglad och fartfylld norsk tjej upp på stationen. Hon var inte vilken turare som helst: Tonje Blomseth är supernorskan som senaste åren blivit rikskändis ( i norge), efter att ha skidat Norge på Langs som 17-åring, gjort expedition på Svalbard och nu senast genom sin 4-månaders solotur genom Sapmi (Finland, Sverige och Norge).

Jag tappade hakan när hon berättade att hon varit ute sedan november. Jag blev tvungen att fråga om hon var Lars Monsens dotter, på det svarade hon ”det hade jag önskat”. Hon håller på att göra en dokumentärserie för NRK. Här under finns en liten trailer.

 

 

 

I mars månad, när ljuset på riktigt kommit tillbaka till Abisko, började det komma långturare söderifrån.
1024pxl_IMG_2918

Det kanadensisk-svenska paret Benjamin och Emma kom fram till stationen efter deras 5o-dagars tur genom Sarek och Lappland.  Det var spännande att tala med dom, framförallt att få höra lite om deras utrustning och smarta lösningar. Här kommer några tips jag fick av dom:

Dom hade sytt stora rektangulära förvaringspåsar där dom förvarade liggunderlag och utrullad sovsäck. På så sätt kunde dom bädda upp i tältet på mindre än en minut.

Tältet packade dom aldrig ner, dom bara drog ut tältstängerna till hälften och vek sedan ihop tältet, som dom sedan förvarade likt sovgrejerna – ovanpå pulkorna.

Dom delade också med sig sin teknik för att aldrig få in väta i kängorna, vilket skulle vara svårtorkat i -30º. Närmast huden hade dom först ett lager fina ullstrumpor, sedan plastpåsar och sen ett ytterligare lager tjocka ullstrumpor. Längs gummilisten på kängorna hade dom limmat fast vattentäta damasker, det finns tillverkare som gör extrema turkängor, men detta var ett smart budgetalternativ. Damaskerna på kängorna hindrade vatten från att ta sig in och plastpåsen mellan strumporna hindrade svett från att ta sig ut. På så sätt höll dom sina kängor torra under nästan två månader.

Läs mer om deras resa på deras (franska) hemsida: Living-Laponia


Ett Vitt Band

Photo 2014-04-18 20 51 37 (1)

Dom två sköna killarna Svante och August skidar ”Fjällfararnas Vita Band”. Det innebär en tur på ca 130 mil genom hela svenska fjällkedjan. Det finns till och med regler för hur det ska gå till om man vill ansluta sig till den officiella klubben.

Dom sista dagarna på fjället hade August skidat med en halvbruten skida. Som tur hade hans ersättningsskidor kommit till butiken.  Läs mer om deras strapatser på deras mycket läsvärda blogg: ettvittband.se

 


Det hade inte passerat en dag innan David och Niclas, som gjorde samma sträcka – kom fram till Abisko.

Photo 2014-04-21 13 46 07Dessa gossar, som till vardags jobbar för STF i Jämtlandsfjällen, hade föregående år skidat den 250 milen långa Norge på langs, precis som Kjetil skulle göra detta år.  För att toppa deras tidigare bravader tänkte dom, med annan utrustning och långa dagsetapper göra en satsning på vitabandet, fast på under 30 dagar.  Genomsnittsdagen skulle då bli 43km. I verkligheten hade dom vissa dagar skidat upp emot 80km. Detta skulle vara möjligt om man lämnade tunga fjällpulkor hemma, skidade med smala turskidor som man bitvis kunde skejta med. Deras sovsäckar hade en komforttemperatur på +/- 0 grader! som tur kunde dom mestadels sova inomhus. Deras ryggor vägdes in på endast 13,5kg, vilket är väldigt lätt. David hade faktiskt redan gjort vita bandet, med då på konventionellt vis med pulka och ca 20km långa dagsetapper.

David fick lite hjälp av mig att överföra bilder till sin hårddisk och vi hann med att snacka lite om att blogga, bildbearbetning och generellt om friluftsliv. Det var ett kul möte. Besök gärna deras hemsida, som fungerar som en portal till deras genomförda turer: deluxeturer.se . För att direkt komma till sidan om denna tur följ den här länken: http://vitabandet30dagar.wordpress.com/ 

 

 

 


Stein Jakob var den andra norrmannen som jag mötte som skulle skida dom 250 milen från Lindesnes till Norkapp.

Photo 2014-04-28 12 56 42

Photo 2014-04-28 13 37 57Han hade redan tillryggalagt långt över hälften och var vid gott mod. Han var som precis alla andra väldigt trevlig och lät sig fotas på våran innergård här på turiststationen. Han blev tvungen att stanna en helg i  Abisko, för att invänta ett paket med kartor och mat. Så fort DHL anlände på måndagen letade jag upp honom och överlämnade paketet. Resten av dagen satt han och ritade ut skoterleder på sin nyanlända 1:50.000 kartor från Nordeca. Det saknades tydligen både skoterleder och DNT-stugor på deras nya kartor.  Följ gärna hans mycket bra blogg: http://steinjakob.net/

Han tar även vackra bilder. Kolla in det här inlägget.

 


 

Photo 2014-04-20 11 24 30En annan person vars tur gjorde stort intryck på mig var tyskan Beate Hummel, som gjorde en variant av Kungsleden. Hon vandrade från Hemavan, via Ritsem, dvs även en del av Padjelanteleden till Abisko. Vandrade? Japp, hon gick över 50 mil med snöskor, ensam i norra Lappland. Det är tufft!

All bilder utom den på ”Living-Laponia” är tagna med min mobiltelefon, inte med en gammal analogkamera från 60-talet (som man kan tro).

Jag mötte såklart även annat folk. Dessa två följande hemsidor är värda att kolla in.

Konte-raste är konstnären och lightpainting fotografen Franks projekt. En gäst på turiststationen som under två veckors tid trotsade kylan och spenderade nätterna med att fånga norrsken samtidigt som han målade med olika ficklampor och egentillverkade ljusverktyg.

”Lustiga familjen” är det första jag tänker på när jag ska beskriva Aurora addicts. Familjen reser i en husbil och befinner sig på en 5 månader lång genomresa i Skandinavien, på jakt efter det perfekta norrskenet. Deras fyra supergulliga barn heter: Caspian Apollo, Lyrica, Oceanna och så klart Aurora. Kolla även in deras facebooksida: https://www.facebook.com/auroraaddicts  

 

Kommentarer 2

  1. Kiljan – Vilka märkvärdiga människor och fantastiska historier – och så som socker på moset – dina bilder är både helt underbart vackra och märkvärdiga!! Jag kan bara att jag är IMPONERAD och mäktaa stolt – som en far ska vara!! Kram PappaP, hälsa D

    1. Post
      Author

Kommentera