Utsikter för bostadsfotografer

Utsikter, insikter & åsikter vid säsongens slut

kiljano FOTO 2 Kommentarer

Bostadsfoto / MäklarfotoHärmed avslutar jag fjärde säsongen som bostadsfotograf. Jag avslutar bokstavligen på topp, i en vindsvåning på Norrmalm, med utgångspris på nära 10mkr. Från lägenheten är utsikten över Norrmalms takåsar strålande, men frågan är vad det finns för utsikter för en mäklarfotograf i den här branschen?.

Mina tankar kring bostadsfotobranschen är splittrade. Låt mig få beskriva den i korthet: Mäklarna i Stockholm arbetar under stor konkurrens. För att effektivisera och kvalitetssäkra sina uppdrag anlitar dom externa fotografer. Sällan anlitas dessa fotografer direkt av mäklaren, utan istället har det uppkommit ett utrymme för en mellanhand, dvs ett företag som förmedlar mäklarfotografer. Mellan de företag som förmedlar mäklarfotografer är konkurrens också stor och varje år startar nya företag som vill in på den här marknaden.

Det är relativt enkelt att ta fina bilder, vilket lockar många nya fotografer till branschen, dessa nya förmågor accepterar sämre och sämre villkor.  Dom senaste åren har redigering flyttat utomlands (det gäller inte bilderna nedan) vilket gör att fotografen lämnar ifrån sig ett halvfärdigt jobb, vilket ibland kan vara skönt: ”när man går för dagen är man klar”. Personligen tycker jag att det är svårt att lämna sig ett jobb utan att veta exakt hur slutresultatet kommer att se ut.  Generellt sätt är det ett par stora jättar som har hela branschen, dessa företag fungerar likt agenter och har ett stort antal fotografer i sina register. Man kan säga att fotografen och agenten delar på arvodet från mäklaren. För den halvan agenten tar så får man räkna in fakturering till mäklaren, digital efterbearbetning, schemaläggning, digital infrastruktur dvs. sättet på vilket bilderna levereras in i mäklarens datasystem samt den kostnad för agenternas säljare som bearbetar mäklarna så att vi fotografer får fler kunder. Det kanske är en rimlig uppdelning.

För min del har ersättningen per uppdrag inte gått upp en krona sedan jag började i den här branschen 4 år sedan. Men priset på fastigheter fortsätter stiga samtidigt som jag blir en bättre och bättre fotograf.
Varför fortsätter jag?

Den stora fördelen för mig är friheten i att kunna komma och gå som jag vill. Jag behöver inte underhålla och vårda långvariga relationer med mäklare, jag behöver inte vara tillgänglig året runt, jag behöver inte fakturera en massa olika kunder utan allt sköts av agenten, vilket sköts väldigt bra. Jag dyker upp i April eller Maj, när försommaren i Stockholm är som vackrast och dagarna är långa. Jag jobbar fram till runt midsommar med möjlighet att själv sätta schema. När sedan ledigheterna i juli kommer och uppdragen börjar sina, så tackar jag för mig.

När jag nu gjorde mitt sista jobb för säsongen var det kul att få fota en vacker lägenhet.  Jag kan inte avslöja för mycket men mäklaren är en nykomling, som tidigare mest är känd för sina exklusiva auktioner (hint, hint). Den här perfekta lägenheten för tankarna osökt till den hånade och hatadevindsvåning har blivit ett sätt att leva”-artikeln.

Läs artikeln och njut av bilderna. Om sen sedan lägenheten kommer ut på den privata marknaden så lovar jag att uppdatera det här inlägget. Om det finns andra bostadsfotografer där ut som vill fortsätta diskutera våra villkor så får ni gärna höra av er till mig på ett eller annat sätt.

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Bostadsfoto / Mäklarfoto

Spara

Kommentarer 2

 1. Väldigt snygga bilder måste jag säga!

  Själv är jag en journalist som funderar på att delvis sadla om till bostadsfotograf. Har du några tips på vad jag behöver tänka på? Exempelvis utrustning och hemliga knep?

  Med vänlig hälsning,
  Johan

  1. Post
   Author

   Efterom alla alltid börjar med att säga ”aha, det är med ett sånt där vidvinkelobjektiv…..) när man berättar vad man pysslar med – så tänker jag föreslå att du inte eller åtminståne använder vidvinkel sparsamt.

   En kollega berättade för mig att det har gått en sjuk inflation i brännvidderna 🙂
   Och att det är värst här i stockholm.
   I malmö fotar man med 24mm, i Göteborg 19mm och i Stockholm 16mm.

   Det är snyggast om man kan få till ”inredningsmagazinlooken” och inte hdr-inga-skuggor-looken”, tycker iaf jag.

   Sen kan jag rekommendera trådlös blixt-(ar), vattenpass, självutlösare, knäskydd, tändare och en inställsam attityd: ”javisst, ta fram flera citroner” det är lika bra att bekräfta allt kunden säger.
   Sist så tycker jag du ska kolla in pluginen ”enfuse” till lightroom.
   Lycka till! Berätta gärna hur det går

Kommentera