Fjällkartan Offline Iphone

Fjällkartan Offline på din Iphone/Ipad

kiljano GPS OCH NAVIGERING 27 Kommentarer

Ska du till fjällen och vandra i sommar? Eller kanske en skidtur i vinter?
Då vill du säkert ha med dig hela fjällkartan Offline i din telefon.
Här kommer ett enkelt tips för att installera kartan helt gratis!.

I ett tidigare inlägg har jag beskrivit hur jag med hjälp av appen Galileo har fått både eniro, hitta friluft och sjökort offline på min iphone (fungerar lika bra på ipad). Denna metod gick ut på att ”cacha” filerna i förväg, för att sedan ha tillgång till dom, långt ifrån telefonmaster. Så långt allting gott. Tyvärr uppstod ett litet problem nyligen och jag bestämde mig för att lösa detta på ett annat sätt.

Jag hade även tidigare beskrivit hur genom MOBAC kan skapa egna ”atlaser” från olika källor, för att sedan installera dessa på t.ex en Galileo (iOS), Oruxmap, OSMand (android) eller Garmin. Sagt och gjort! Nu har jag skapat en atlas av Fjällkartan för Galileo.

Här under kommer en instruktionsfilm för hur man installerar kartan i appen Galileo.
Först visar jag hur man installerar den via en desktopdator och med itunes, sedan direkt genom webbläsaren i telefonen. Jag använder google Chrome.

Här är länken till filen.

ALTERNATIV LÄNK
Observera att denna karta inte uppdateras och det kan säkert finnas detaljer på kartan som längre stämmer med verkligheten. Jag frånsäger mig allt ansvar ifall olycka eller annan incident inträffar p.g.a. kartan inte är korrekt. Komplettera alltid, vid långa fjällturer – med en papperskarta och kompass. Tack till Jobero som tog sig tid att ta fram kartkällan från början.

Den 420MB stora kartfilen ligger  på mitt dropboxkonto, så länge jag inte behöver utrymmet. Om du tycker att jag ska ha kvar filen där så går det bra att donera några kronor via paypal:
Donera med PayPal

Skriv gärna en kommentar om du har något att inflika eller om du stöter på problem (som inte gäller support för appen, macOSX, Windows etc. 🙂

 

Spara

Spara

Kommentarer 27

 1. Hej blev det något med hitta frilufts eller terrängkartan som DB offline? Eller har du några tips på någon som gjort det?
  Köper gärna en kopia för Galileo i så fall.
  Mvh Markus

 2. Finns möjligheten att ladda in lantmäteriets topografi/terrängkarta i appen? Någon som vet var jag kan hitta en färdig fil för att ladda ner enl. kiljanos tidigare anvisningar?

 3. Hej, samma problem här. Jag har provat följande webläsare i iPhone: Safari, Chrome, Firefox, Opera.

  Fungerar tyvärr inte. Någon lösning på g?

 4. Klockrent initiativ. Tyvärr stannar nedladdningen hos mig både i Chrome på min PC (315MB av 402MB) och på min iPhone (via Chrom, 2 min kvar).

  1. Post
   Author
    1. Post
     Author

     Jag har ett par frågor:
     1 – vilken metod använde du: ladda ner direkt till enhet, eller först till dator.
     2 – Har du wifi eller gör du på 3G/4G?

     Det är flera som har laddad ner kartan, men själv fick jag det problemet när jag prövade utan wifi, så jag försöker felsöka. Kanske har (i mitt fall) operatören ”3” någon slags begränsning på hur stora paket man kan ladda ner från dropbox. Återkom med svar så ser vi till att lösa det på ett annat sätt.

     1. Hej, jag provade både till dator (mac) och direkt till telefonen, via wifi, hemma igårkväll och på jobbet till stationär dator (linux) i morse. I samtliga fall så stannar det efter att ca 320 Mbyte är nedladdat.

     2. Post
      Author
     3. Tyvärr, samma problem med den, provade ett par gånger från jobbdatorn, första gången stallade det efter 316 Mbyte och andra gången sade Chrome Network Error efter ett tag…

     4. Post
      Author
     5. Försökte igen och lyckades faktiskt ladda ner filen till jobbdatorn. Hade lagt till ?dl=1 på url:en den gången men på telefonen eller macen funkade det inte ändå så det var nog bara en slump, borde inte ha nån effekt eftersom browsern ändå var väl medveten om att filen skulle laddas ner och sparas och inte renderas. Väldigt egendomligt, verkar som om dropbox inte riktigt kommer överens med filen.

     6. Verkar vara ett dropbox-problem. Laddade upp den enda lyckade nedladdningen till mitt eget dropbox-konto utan problem, men synkning till telefonen därifrån misslyckades på samma sätt som de flesta nedladdningarna via url. Gjorde samma sak med Onedrive och där funkade det utan problem.

 5. Äntligen. Har precis fått in kartorna i min Iphone. Jag är ingen Applekille så jag har fixat en gammal 5:a. Lite liten skärm men det ska gå. Träffade en kille i fjällen i somras som hade det här i sin telefon och jag vart imponerad hur snabbt den hitta positionen.
  Tackar så mycket.
  Peter

 6. Försöker att hämta kartan men länken vill inte fungera? Ny flik öppnas men inget händer alls. Har du stngt dropboxen? Jag kör safari på iphone se.

  1. Post
   Author

   Hej. Safari tillåter inte att du laddar ner den typen av filer. Med chrome till ios går det. Eller så gör du som jag beskriver i video, laddar ner filen till din desktop dator och överför via itunes.
   Lycka til

  1. Post
   Author

   Jag var tvungen att läsa på vad WMS var för något, hittade det nu. Det borde kunna gå, Jobero la in opensledmap som en ”overlay” på Hitta Friluftskarta här.
   Jag vet inte Opensledmap är en WMS, men det låter som det. Någon som är mer insatt kanske kan komma till undsättning.

 7. Tackar! Funkar toppen! Riktigt skönt att slippa cacha allt man vill ha offline.
  Har du en ny länk till ”Navionics SonarCharts” den har slutat funka nu. Jag han inte cacha allt jag ville ha.

 8. Toppklass. Jag testade att ”Airdroppa” sqlitedb-filen från en Mac till en iPhone och öppna med Galileo, gick bra och var snabbt och enkelt.
  Fick byta fram och tillbaka från en annan kartkälla en gång först bara innan Fjällkartan visades upp.

  1. Post
   Author

   Tack! Funderar på att göra liknande med hittas friluft mfl. Mest för att jag oroar mig för att dom ska införa en ”token” autencifiering eller annat. Tror du att dom har möjlighet eller behov att göra sånna förändringar?
   (jag råkade skriva in det här som en vanligt kommentar först)

Kommentera