Videodemonstration: Terra Nova Laser Ultra 1.

kiljano RECENSIONER 2 Kommentarer

Stilla din tältabstinens med denna långa videorecension utav världens lättaste enmanstält.
Terra Nova Equipment  – Laser Ultra 1 är enligt tillverkaren, iaf när tältet lanserades, världens lättaste enmanstält med dubbelvägg och väger endast 580gram. Det är faktiskt ett riktigt dubbelväggstält, inte endast ett innertält med meshväv. Det hjälper att hålla lite mer värme kvar i innertältet och i händelse av mycket kondens, droppar det först ner på innertältet så att man inte får det på sig när man rullar runt på liggunderlaget.

Yttertältet och golvet i innertältet är gjort av materialet Cuben Fiber. Tillverkaren kallar det dock för ”ULTRA fabric”, men det tror jag nog mest handlar om att cuben fiber är ett varumärke och att ordet kanske är upphovsrättsskyddat på något sätt.

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1Jag har använt det bl.a. under en vandring på Lycian Way i Turkiet och på ett par etapper på Sörmlandsleden och Roslagsleden. Varför jag inte använt det mer beror mest på att jag oftast inte vandrar ensam.

Tältet är rätt mysigt att ligga i, med det gula tyget och den nästan transparenta yttertältduken. Det är inte mycket ljud av fladdrande linor eller tyg och dragkedjor som skakar, när man har lagd sig till rätta.

Eftersom yttertältet och innertältet sitter ihop, så reser man lätt tältet på under 5 minuter. Självklart går det att ta isär de två tältdukarna, vid förvaring eller torkning. Efter att ha ägt både ett Hilleberg Soulo och ett Nallo 2 GT är jag helt övertygad om fördelar med funktionen att inte först behöva resa innertältet och sedan fästa yttertältet. Man vinner tid och så kan man utan bekymmer resa tältet i regn.

Jag insåg rätt snabbt att tillverkaren har gått till överdrift med besparingen av vikten, för deras medföljande markpinnar är verkligen extremt tunna. Jag kompletterade med ett par lätta aluminium pinnar. Vikten ökade med runt 7,4 g per tältpinne (8 stycken).

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1

Eftersom man inte alltid finner en mjuk gräsmatta att slå upp tältet på, utan får ta det som erbjuds så kompletterade jag med ett stycke tyvek som jag använder som extra tältgolv. Jag får känslan av att tältgolvet lätt kan punkteras, men det handlar kanske också om vetskapen om hur dj****la dyrt det är :-).

Här kanske man skulle kunna ifrågasätta just valet av cuben fiber till golvet. Jag har sett ryggsäckar och packpåsar i samma material och hur det har slitits ut efter att upprepade gånger ha vikts på samma ställen.

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1

En annan lustig detalj är det lilla ”skinnet”, som man sträcker över mitten på tälttaket. Detta för att få det helt vattentätt på dom platser man har varit tvungen att sätta stygn. Jag antar att man inte har valt att laminera sömmarna för att bespara vikten, men jag låter det vara osagt. Här beskrivs det lite mer utförligt.

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1

En lösning som jag tycker om att dom delbara, kolfiberpinnarna som lyfter upp ändarna på tältet. Man kan låta dom vara på plats under förvaring, eller som jag ta bort som för att göra tyget med komprimerbart när man packar ner tältet. Det ända som jag kan anmärka på är att pinnarna, när dom är delade har lite skarpa kanter och jag får känslan att dom faktiskt kan punktera tyget om man trycker ner det snabbt i förvaringspåsen.

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1

Angående levnadsytan, så är den begränsad. Jag som är 178cm lång får precis plats. Eftersom tältändarna sluttar, hade det verkligen hjälpt till med 20cm mer yta på längden. Det som påverkar upplevelsen mest är höjden på liggunderlaget man använder och om man behöver kudde eller inte. Har man ett 5cm högt liggunderlag och en 5cm hög kudde så är det inte många cm kvar från att näsan slår i tältduken.

Trots dessa tillkortakommanden är min slutsats är att jag gillar tältet. Det är litet och dyrt, men man reser det snabbt och friheten i vetskapen att det endast väger 600gram gör att man kan slänga ner det i ryggan även under en tur som man förväntar ska gå mellan vindskydd eller stugor. Jag saknar ibland den stora levnadsytan i mitt förra Hilleberg Soulo och dess extrema stabilitet, men sen påminns jag snabbt att det väger 2,5kg alltså nästan fem gånger så mycket.

Själv tycker jag att det är rätt snyggt med den gråa nästan genomskinliga tältduken. Det ser ut som en korsning mellan stenbumling och pansarfartyg, till synes anspråkslöst och enkelt, men oj vad skenet bedrar. Det gillar jag!

Här kommer lite fler bilder.

Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1Terra Nova Equipment - Laser Ultra 1

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentarer 2

    1. Post
      Author

      Jag har faktiskt inte gjort det. Jag har haft tur dom gånger jag varit ute med det här tältet. Men min uppfattning är att det verkar vara stabilt. Jag har för övrigt stort förtroende för materialet cuben fiber, det är bättre än alla typer av silnylon, som är det vanligaste materialet hos andra tillverkare.

Kommentera